Generálna prokuratúra upozorňuje na alarmujúce čísla. Počet obžalovaných tínedžerov rapídne vzrástol

23.6.2024 13:11

Krádeže, násilie či vyhrážanie sa. Na Slovensku je viac trestne stíhaných mladých ako v minulosti. Generálna prokuratúra upozorňuje na tento vážny stav.

Počet trestne stíhaných mladistvých vzrástol za minulý rok o štyri percentá, taktiež sa zvýšil aj počet obžalovaných, a to takmer o desať percent. Ide o najväčší nárast za posledných osem rokov. Medzi najzávažnejšie zločiny patrilo aj 161 napadnutí. 

"Je alarmujúce, že až 60 percent z nich predstavovalo úmyselné ublíženie na zdraví," tvrdí Zuzana Drobová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry.

Nárast sa týka aj mladistvých recidivistov, ktorí sa nepoučili z predošlých chýb. 

"Ide o druhé vážne varovanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku po informovaní o stave v reedukačných zariadeniach, na ktoré upozornila práve generálna prokuratúra, pričom na základe jej poznatkov prišlo k viacerým nápravám vo veci," dopĺňa hovorkyňa.

Rodičia sú zaneprázdnení

Podľa psychológa Mareka Madra je jedným z hlavných dôvodov aj nedostatok času stráveného s rodinou. Rodič sa podľa štúdií s tínedžerom rozpráva priemerne sedem minút denne. 

"Keď si predstavíme toto číslo, tak sa nemôžeme diviť tomu, že mladí ľudia žijú odkázaní na výzvy, ktorým sami čelia. Samozrejme, rodičia majú na to často objektívne dôvody," vysvetľuje Madro.

Medzi najčastejšie trestné činy mladých do 18 rokov patria drobné krádeže, sprenevera či poškodenie cudzieho majetku, ktorá tvorí polovicu obvinení. Nájdu sa medzi nimi aj závažné trestné činy, ako sú lúpeže, vydieranie, sexuálne zneužívanie alebo výtržníctvo. Najviac obvinených tínedžerov bolo v Trnavskom a Banskobystrickom kraji.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok