Na vyschnutú rieku Rajčianku sa zabudlo. Úrady hovorili o akútnych opatreniach, ani po takmer dvoch rokoch sa nič nezmenilo

23.6.2024 12:30

Na vyschnutú rieku Rajčianku sa zabudlo. Doteraz nie sú známe dôvody, prečo sa voda stratila na približne dvojkilometrovom úseku. Napriek tomu, že úrady hovorili o akútnych opatreniach, ani po takmer dvoch rokoch sa nič nezmenilo.

Rajčianka vyschla, okamžite sa rozbehla akcia na záchranu vodných živočíchov. Dobrovoľníci vyzbierali stovky rakov.

Pre rybárov to bola lokálna katastrofa a nevyčísliteľné škody najmä na populácii pstruha potočného. Okamžite sa hovorilo o hydrogeologickom prieskume, ktorý by mal odhaliť príčiny. Dodnes však ani nezačal.

“Vzhľadom ku skutočnosti, že náš podnik pre tento rok dostal len päť percent z požadovaných a odôvodnených finančných zdrojov zo strany štátu nebola táto analýza ani v tomto roku zaradená medzi investičné priority,” vysvetľuje Marián Bocák, hovorca SVP.

Nezodpovedané otázky

Na konkrétne opatrenia sme sa pýtali Okresného úradu v Žiline. Ten nás ale len odporučil na ministerstvo životného prostredia, keďže tam skončil spisový materiál. Envirorezort nám na otázky ani za týždeň neposlal odpovede a to ich osobne dostal aj minister Tomáš Taraba.

“Uvedomujeme si, že táto analýza, ktorá by komplexne zhodnotila vplyv odberu podzemných vôd na rieku Rajčianka má slúžiť zároveň ako podklad pre štátnu vodnú správu, pre ďalšie konania a vydávanie povolení pre odbery podzemných vôd,” dodáva Bocák.

Kým si štátne organizácie pohadzujú horúci zemiak, Kofola, ktorá v lokalite čerpá podzemnú vodu založila nadáciu, aby riešila alarmujúcu situáciu. V Rajeckej doline chce časom zadržať 250 miliónov metrov kubických vody ročne. 

“Predstavte si sedem takýchto galónov, ktoré by tu mali byť, bude to asi jedna veľká nádoba, ktorá bude zakopaná pod zemou a bude zbierať vodu z prístreška, ktorý by sme tu chceli vybudovať,” hovorí ekológ Miroslav Kubín.

Voda sa stráca

Na klimatické zmeny najnovšie reaguje žilinská župa. Tá chce mať do dvoch rokov vypracovanú hydrogeologickú štúdiu celého Žilinského kraja.

Už teraz sa podľa župy stráca voda na Kysuciach, Orave a v Malej Fatre. Bez nastavenia vodných režimov sa budú problémy naďalej prehlbovať.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok