Neobyčajný balík vzbudil pozornosť letiskovej kontroly. Žena mala v batožine svoje vyoperované srdce

23.6.2024 09:59

Bezpečnostní pracovníci na letisku v austrálskom Melbourne zažili šokujúci moment, keď objavili v príručnej batožine jednej cestujúcej vákuovo zabalené srdce.

transplantované srdce
Foto: Facebook/nzherald.co.nz

Pasažierkou bola tridsaťročná Jessica Manningová, ktorá sa z Nového Zélandu sťahovala do Austrálie. So sebou si vzala aj svoje srdce, ktoré jej lekári pri transplantácii odstránili. Na správu upozornil portál Novinky.cz.

Neobvyklý balík

Jessica zbudila na letisku podozrenie, keď colníci a bezpečnostní pracovníci objavili jej vlastné srdce vo vákuovom obale. Musela tak vysvetľovať, že tento neobvyklý balík nepredstavuje napríklad zdravotné nebezpečenstvo.

Po hodine vysvetľovania sa situácia vyriešila a Jessica si mohla oddýchnuť. „Strávila som tam asi hodinu, kým sa všetko vyjasnilo a ja som mohla pokračovať s mojím srdcom do Austrálie. Teraz ho mám bezpečne uložené vo svojej skrini,“ zverila sa denníku New Zealand Herald.

Jessica opísala, ako jeden z pracovníkov nevedel, ako reagovať a musel sa poradiť so svojím nadriadeným. „Keď mi vyhŕkli slzy do očí, správal sa veľmi milo. Bol jednoducho len opatrný a chcel zabezpečiť, aby som do Austrálie nezavliekla nejakú chorobu,“ uviedla Jessica.

Transplantácia orgánov

Za svoj život vďačí darcom orgánov. V roku 2016 jej lekári dávali iba dva roky života, pokiaľ by sa nepodarilo nájsť darcu srdca a pečene. Po šestnástich mesiacoch čakania sa nakoniec našiel vhodný darca a Jessica podstúpila transplantáciu oboch orgánov.

Jessica, ktorá sa narodila so šiestimi srdcovými chybami, podstúpila v detstve a dospievaní niekoľko srdcových operácií. Prvé zákroky absolvovala už v piatich mesiacoch a ďalšie vo veku troch a šiestich rokov.

Po transplantácii darovala svoje srdce pre lekársky výskum. Po desiatich mesiacoch ju však vedci kontaktovali s informáciou, že orgán už nepotrebujú, a ponúkli jej možnosť ho získať späť.

Vďaka novej transplantácii Jessica konečne zažila, aké to je žiť takmer normálny život. „Vždy som mala problémy s dýchaním, čo mi bránilo v niektorých aktivitách,“ vysvetlila.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok