Ako predísť neúmyselnému dopingu? Športovcom môže pomôcť nový portál

22.6.2024 18:49

Od športovcov sa neustále vyžadujú lepšie a lepšie výkony. Pokiaľ nevyhrávajú, neprelamujú rekordy, ich kariéra upadá. Mnohí preto siahajú po rôznych podporných látkach, často na hranici s tým čo je dovolené. Slovenská antidopingová agentúra ponúka informačný portál, ktorý zakázané látky v liekoch pomôže overiť.

Vrcholový šport a antidopingové kontroly idú ruka v ruke. Často sa stáva, že dôjde k takzvanému neúmyselnému dopingu. Pomôcť predchádzať takýmto situáciám má portál zakazanelatky.sk. Údaje budú aktualizovať každé 3-4 mesiace.

Niekedy sa liekom vyhnúť nedá. V takom prípade môže športovci využiť terapeutickú výnimku. Musí ju navrhnúť všeobecný lekár, špecialista a schváliť klub, športový zväz a antidopingová agentúra. Dôležité sú aj informácie o tzv. vymývacej dobe.

Problémom sú aj niektoré doplnky výživy. Ich zloženie deklarované výrobcom často nemusí korešpondovať s tým reálnym. V zahraničí existujú podobné databázy. Všetky, vrátane tej Slovenskej, medzi sebou navzájom spolupracujú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok