Dajte si pozor, aké suveníry na dovolenke nakupujete. Môže vám hroziť vysoká pokuta

23.6.2024 11:00

Pri nákupe dovolenkových suvenírov treba byť opatrný, môžu byť vyrobené z ohrozených druhov živočíchov alebo rastlín. Patria medzi ne slony, nosorožce, mačkovité šelmy, primáty, papagáje, dravce, mnohé plazy či koraly.

Lietadlo so Slovákmi z Korfu neprišlo. Pre búrku pristáli v Budapešti
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Taktiež vybrané druhy mušlí, kaktusy, orchidey či tropické dreviny. Na svojich webových stránkach to uvádza Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) a ministerstvo životného prostredia.

Zneužívajú neznalosť

"Obchodníci niekedy zneužívajú neznalosť turistov a ponúkajú im na predaj tovar, s ktorými sa obchodovať nesmie alebo ho bez povolenia nemožno vyviezť z krajiny. Skutočnosť, že takýto 'tovar' je voľne ponúkaný na predaj, neznamená, že kúpiť ho a priviezť domov je legálne," uviedla inšpekcia. Dodala, že neznalosť predpisov v tomto prípade neospravedlňuje.

Za exempláre ohrozených druhov chránených Washingtonským dohovorom (CITES) sa nepovažujú iba živé živočíchy a rastliny, ale aj mŕtve jedince, ich časti a výrobky z nich. Môže ním byť kabelka, topánky, peňaženka či opasok vyrobený z krokodílej alebo hadej kože, soška zo slonoviny alebo vzácneho druhu dreva. Taktiež niektoré mušle, výrobky z pancierov korytnačiek, vysušené morské koníky, prípravky tradičnej ázijskej medicíny, kozmetika a akékoľvek prípravky s obsahom živočíchov alebo rastlín, vysvetľuje SIŽP.

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sme sa venovali téme zakázaných suvenírov:

Hrozí vám pokuta

Mnohé suveníry podliehajú hraničnej kontrole a v prípade, že ide o exempláre CITES, vzťahujú sa na ne podľa inšpektorov prísne vývozné a dovozné podmienky. Takéto exempláre nemôžu byť dovážané a vyvážané cez hranice Európskej únie bez špeciálneho povolenia.

Colníci môžu pri kontrole takéto predmety zabaviť a uložiť dovolenkujúcim pokutu. "V prípade nedodržania právnych predpisov CITES hrozí podľa legislatívy platnej na území SR fyzickým osobám pokuta od 66,38 eura až do 9958 eur a prípadne aj zhabanie exemplára. V obzvlášť závažných prípadoch, napríklad pašovanie, nelegálne obchodovanie, hrozí osobám dokonca trestné stíhanie a uväznenie," poukázala SIŽP. Dodala, že výška sankcie je v každej krajine iná a záleží od konkrétnych vecí a suvenírov, ktoré sú vyvážané z tretích krajín a dovážané do EÚ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok