Seniorka z Česka prišla o tisíce eur. Myslela si, že prispieva spevákovi Bruceovi Springsteenovi na novú gitaru

22.6.2024 13:17

Na chomutovskú políciu obrátila šesťdesiatročná žena s podozrením, že bola podvedená neznámym páchateľom, Ten ju pripravil o 105-tisíc českých korún (4 200 eur). Príbeh začal jej veľkým obdivom voči spevákovi Bruceovi Springsteenovi, ktorého profily sleduje na sociálnych sieťach.

GQqB443XIAApnVv.jpeg
Foto: X / Bruce Springsteen's Tour News
Spevák Bruce Springsteen

Pred niekoľkými mesiacmi označila "lajkom" jednu z jeho fotografií na Facebooku. Neskôr ju cez aplikáciu Messenger oslovil niekto, kto sa vydával za samotného Brucea Springsteena, píše český portál Novinky.cz.

Začali si spolu písať a podľa ženy si dobre rozumeli. Túžila po osobnom stretnutí so spevákom a vyhovela jeho výzve, že za túto príležitosť musí zaplatiť VIP členstvo.

Prispela na gitaru

Na základe inštrukcií údajného speváka vyberala žena zo svojho bankového účtu čiastky od 8-tisíc do 15-tisíc korún (320 - 600 eur) a vkladala ich do bitcoinmatu. Celkovo týmto spôsobom poslala vyše 80-tisíc korún (3 200 eur). Dokonca si myslela, že spevákovi prispela na novú gitaru.

Ďalšie peniaze poslala na bankový účet údajného oficiálneho manažmentu speváka, opäť za VIP členstvo. Dostala fotografiu VIP preukazu, ktorého aktivácia však vyžadovala ďalšiu platbu vo výške 2-tisíc dolárov (1870 eur).

Tými už však nedisponovala. "Pretože dotyčná už nemala peniaze, tak odmietla. Až potom sa obrátila na políciu," povedal chomutovská policajná hovorkyňa Miroslava Glogovská.

Pozor na podvodníkov

Zároveň varuje verejnosť pred komunikáciou s neznámymi osobami na internete. Zvlášť upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa vydávajú za slávne osobnosti a sľubujú osobné stretnutie, alebo za lekárov, vojakov na misii či iné osoby zo zahraničia, ktoré sľubujú vážny vzťah.

Pozrite si archívnu reportáž zo 16. februára 2024 o pribúdajúcich internetových podvodoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok