VIDEO: Česko sužujú nebezpečné búrky s veľkými krúpami. Hasičom dávajú zabrať popadané stromy

21.6.2024 20:52

Na juhu Česka sa v piatok poobede začali vytvárať veľmi silné búrky. Postupovať budú smerom na severovýchod a ich vyčíňanie očakávajú až do sobotného rána. Českí meteorológovia preto upravili výstrahu a z niektorých oblastí už hlásili krúpy s priemerom vyše päť centimetrov. Informuje o tom portál Novinky.cz.

búrka
Foto: X/ V1000

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) približne pred 16.00 h informoval o vzniku prvých búrok v oblasti Šumavy. Pre časť Juhočeského a Stredočeského kraja a hlavného mesto Prahu bol vydaný najvyšší stupeň varovania pred extrémne silnými búrkami, ktorý platil zhruba dve hodiny do 18.00 h.

Zasahovali aj hasiči

Výstrahu neskôr rozšírili aj na Liberecký kraj, časť Pardubického a Královohradeckého kraja a kraj Vysočina v strednom Česku. Podľa Noviniek ľudia na juhu krajiny hlásili krúpy veľké ako golfové loptičky.

V niektorých oblastiach zasahovali hasiči, ktorí museli odčerpávať vodu a odstraňovať popadané stromy. Meteorológovia varovali aj pred rozvodnením riek a záplavami, dodal server iRozhlas.cz

ČHMÚ v aktuálnom príspevku na sociálnej sieti X informoval, že cez Česko postupujú dva búrkové systémy. Výrazné búrky evidujú na severe, ďalšie zase smerom z Juhočeského kraja na juh Vysočiny, kde dominovali skôr veľké krúpy.

Meteorológova však v súvislosti s množiacimi sa hláseniami o škodách spôsobených nárazmi vetra vyzvali ľudí na opatrnosť. Odporučili sledovať výstrahy zverejnené na webe ČHMÚ alebo platforme X.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok