Masívny výpadok prúdu ochromil Balkán. Príčiny zatiaľ nie sú známe

21.6.2024 14:09 , Aktualizované: 21.6.2024 21:19

Masívny výpadok elektriny zaznamenali v piatok krátko po poludní viaceré balkánske štáty.

Chaos na Balkáne

Výpadok zasiahol Čiernu Horu, Bosnu a Hercegovinu, Albánsko a veľkú časť Chorvátska. Príčiny výpadku elektriny zatiaľ nie sú známe, informuje o tom chorvátsky denník Dnevnik.

V chorvátskom Splite nefungujú semafory a mestom sa rozozvučali sirény záchrannej služby. Bez prúdu sú aj Dubrovník, Zadar, Omiš, Makarská a mnohé dalmatínske ostrovy.

"Na cestách už vládne chaos, nefungujú semafory, občania si nemôžu nič kúpiť v obchodoch, pretože systémy nefungujú. Reštaurácie, kaviarne... majú obrovské problémy," uviedol chorvátsky denník Slobodna Dalmacija.

Obrovský výpadok

V bosnianskom hlavnom meste Sarajevo stoja električky a mnohé ďalšie mestá po celej krajine sú bez elektriny.

V Čiernej Hore majú elektrinu len mestá na severe krajiny. Výpadok potvrdil na sociálnych sieťach aj čiernohorský prevádzkovateľ prenosovej sústavy CEDIS.

Stanica N1 upozorňuje, že stále nie je jasné, čo výpadok spôsobilo.

Prvé informácie hovorili o poruche v prenosovej sústave v Čiernej Hore, odkiaľ sa výpadok šíril ďalej. Podľa HINA sa ešte nikdy nestalo, aby elektrická sústava skolabovala v troch krajinách súčasne.

Mimoriadne opatrenia

Letá sú na Balkáne pravidelne horúce, ale len zriedkavo dosahujú teploty 40 stupňov Celzia už v polovici júna, pripomína agentúra AP.

Meteorológovia tvrdia, že súčasnú vlnu horúčav spôsobuje horúci vzduch z Afriky.

Začiatkom tohto týždňa zaviedli úrady v Severnom Macedónsku v súvislosti s vysokými teplotami mimoriadne opatrenia.

Tie majú platiť až do nedele, keď by horúčavy mali začať ustupovať. Srbsko tiež vydalo odporúčanie, aby ste sa medzi 11:00 a 15:00 nezdržiavali na slnku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok