Zvolili opačný prístup. Japonský supermarket zriadil superpomalú pokladňu, tržby mu vzrástli o desať percent

Všeobecným trendom v supermarketoch je dnes čo najviac urýchliť proces vybavovania a nákupu. Jeden obchod v japonskej prefektúre Fukuoka však zvolil opačný prístup. Zaviedol totiž takzvanú superpomalú pokladňu, kde zhon a stres nemajú miesto.

Japonsko
Foto: Reprofoto: ANN news

Pre koho je určená?

Je určená najmä pre starších ľudí a osoby so zdravotným postihnutím, píšu Novinky.cz.

Každý to zažil, buď sa rad pri pokladni zastaví, pretože niekto vpredu zdržiava pokladňu, alebo sa snažíme čo najrýchlejšie napchať tovar do tašiek, pretože pokladníčka a ostatní zákazníci čakajú, kým sa uvoľní miesto.

Stresujúce nakupovanie

Aj keď ide len o obyčajný nákup v supermarkete, môže to byť dosť stresujúce. Dvojnásobne to platí o starších zákazníkov alebo zákazníkov so zdravotným postihnutím. Často sa stáva, že títo ľudia do takýchto obchodov radšej nechodia alebo svoje návštevy obmedzia na nevyhnutné minimum.

Anketa

Chceli by ste mať vo svojom obchode pomalú pokladňu, bez toho, aby ste sa museli stresovať?

áno
- %
nie
- %
Je mi to jedno
- %
Celkovo hlasov: 101

Superpomalá pokladňa

Mimoriadne pomalú platbu navrhla pani Abe Nana z Centra podpory Alzheimerovej choroby v prefektúre Fukuoka, ktorá vedela, akí frustrovaní a zahanbení starší nakupujúci sú z toho, že sa ponáhľajú v rade, informuje Oddity Central.

Vedela tiež, že si nevedia pomôcť, a tak im navrhla riešenie šité na mieru – pokladňu, kde si môžu nakupujúci v pokoji spočítať svoje peniaze či sa porozprávať s pokladníčkami, ktoré sú vždy ochotné a usmievavé.

Hoci pokladňa, pri ktorej môžu zákazníci stráviť až dvadsať minút, znie na prvý pohľad ako úplný nezmysel, v skutočnosti sa stala veľmi obľúbenou, a to aj medzi tehotnými ženami. Spolu s ňou sa zvýšil aj predaj, a to o celých desať percent.

Pozrite si video, kde takúto superpomalú pokladňu pre znevýhodnených vyskúšali.

Budúcnosť supermarketov

Myšlienka špeciálnych pokladní pre starších ľudí a ľudí so zdravotnými komplikáciami alebo zraneniami je však stará približne päť rokov. Tlačová agentúra Kyodo totiž pred dvoma rokmi informovala, že prvé takéto pokladnice sa v Japonsku objavili v roku 2019.

Ale až po nedávnej reportáži z Fukuoky, ktorú odvysielala televízia Asahi, sa zdá, že by sa v blízkej budúcnosti mohli stať takmer povinnou súčasťou všetkých japonských supermarketov.

Pozrite si archívnu reportáž z 9. mája 2024 o tom, ako Japonci rozširujú komerčný lov veľrýb.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok