Zelená pre Kyjev. Spojené štáty povolili Ukrajine útočiť ich zbraňami na ciele kdekoľvek pri hraniciach

21.6.2024 09:01

Spojené štáty povolili Ukrajine používať nimi dodané zbrane kdekoľvek v pohraničných regiónoch Ruska, odkiaľ ruská armáda útočí na ukrajinské územie. Povolenie sa tak už nevzťahuje len na miesta v blízkosti Charkova, píše server Politico s odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov.

Zmena podľa serveru prichádza niekoľko týždňov po tom, čo Američania dali v tichosti ukrajinskej armáde zelenú k útokom zbraňami z USA proti cieľom na ruskom území v reakcii na zosilnený ruský tlak na Charkov.

Častý terč útokov

Druhé najväčšie ukrajinské mesto leží len niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s ruskou Belgorodskou oblasťou a Rusi naň často útočia raketami alebo leteckými bombami. Washington pôvodne uvádzal, že jeho povolenie sa obmedzuje na pohraničie s Charkovskou oblasťou a na nasadenie amerických zbraní sa vzťahovali aj ďalšie obmedzenia, podotýka Politico.

Ukrajinské jednotky odvtedy americké zbrane na útoky na Rusko použili najmenej raz, keď zničili ciele v Belgorode a dokázali zadržať ruský postup. Ukrajinskí a európski činitelia však naliehali na Spojené štáty, aby svoje reštrikcie ďalej zmiernili a umožnili Ukrajine útočiť aj inde na ruskom území.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v utorok v televízii PBS povedal, že dohoda s Ukrajinou ohľadom používania amerických zbraní sa vzťahuje na "ktorékoľvek miesta, odkiaľ ruské sily prichádzajú z ruskej strany na Ukrajinu s cieľom obsadiť ďalšie jej územie".

Ofenzíva proti Sumám

Rusko v posledných dňoch naznačuje, že by čoskoro mohlo podniknúť ofenzívu proti severoukrajinskému mestu Sumy, ktoré tiež ležia v blízkosti spoločných hraníc. Pokiaľ sa tak stane, Ukrajinci budú môcť americké zbrane použiť aj tam, povedal Sullivan.

Zdroje serveru tvrdia, že povolenie na útoky v ruských pohraničných regiónoch neznamená posun od rozhodnutia týkajúceho sa výhradne Charkova. Pôvodné povolenie Američania podľa nich dali v kontexte ruského vpádu cez hranice Charkovskej oblasti, ale nevylučovalo možnosť zásahu proti možným ďalším cezhraničným útokom.

Na podmienke, že Ukrajinci nesmú používať na údery na ruskom území americké zbrane dlhého dosahu, sa nič nemení, podotkol jeden z činiteľov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok