Bez hoaxov sa nezaobišiel ani zápas s Ukrajinou na Eure. Falošné video o zákaze slovenských vlajok zdieľal aj Machala

21.6.2024 08:11

Stránka Hoaxy a podvody upozorňuje na klamlivé video o údajnom zákaze slovenských vlajok na zápase s Ukrajinou. Hoax sa šíri cez slovenské aj ruské zdroje na platforme Telegram, ktoré sa odvolávajú na renomovanú agentúru AP.

Slovensko, fanúšikovia
Foto: TASR/AP

Na videu reportér agentúry AP informuje o zákaze slovenských vlajok, pretože pripomínajú ruské vlajky, ktorých sa zákaz týka. Tvrdí, že slovenské vlajky by mohli provokovať ukrajinských fanúšikov.

Nepravdivé video na svojom telegramovom účte stihol zdieľať aj generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala. Ten sa nedávno "preslávil" po tom, ako spochybnil guľatosť Zeme.

Premyslená manipulácia

Hoci video pôsobí autenticky, ide o premyslenú manipuláciu. V pôvodnom videu totiž reportér komentuje správy súvisiace s podnikateľom Elonom Muskom. " V zmanipulovanej verzii odrazu hovorí o majstrovstvách Európy, aj keď predtým sa k športu nikdy nevyjadroval," píše stránka Hoaxy a podvody. 

"Nie je možné určiť autora hoaxu, avšak vieme, čo bolo jeho cieľom - vyvolať nenávisť k Ukrajincom tým, že kvôli ním by si nemohli slovenskí fanúšikovia priniesť na zápas vlajky vlastnej krajiny," dodala stránka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok