Odišla herecká legenda Donald Sutherland. Hviezda z Hier o život či filmu MASH zomrela vo veku 88 rokov

20.6.2024 19:38 , Aktualizované: 20.6.2024 20:31

Vo veku 88 rokov zomrel kanadský herec Donald Sutherland, hviezda filmov Obyčajní ľudia (1980) alebo MASH (1970), ktorý predchádzal legendárnemu vojnovému seriálu. Hercovo úmrtie podľa agentúry Reuters dnes na sieti X oznámil syn.

Sutherland
Foto: TASR/AP

Začiatky pri filme

Sutherland za svoju 60-ročnú kariéru hral vo viac ako 170 filmoch a seriáloch, dostal dva Zlaté glóbusy a čestného Oscara.

"S ťažkým srdcom oznamujem, že môj otec Donald Sutherland zomrel. Sám o ňom zmýšľam ako o jednom z najdôležitejších hercov v histórii filmu. Žiadna úloha ho nikdy nezastrašila, dobrá, zlá ani škaredá. Miloval, čo robil, a robil, čo miloval. Viac si nikto nemôže želať. Prežil dobrý život," napísal Kiefer Sutherland na sieti X.

Sutherland začínal ako rozhlasový reportér v kanadskej lokálnej stanici CKBW, študoval inžinierstvo na Torontskej univerzite a v Kanade tiež získal prvé herecké skúsenosti v študentskom spolku komikov, kým odišiel do Londýna a neskôr do Škótska študovať herectvo.

Jeho prvým hereckým prelomom bol podľa kultúrneho magazínu Rolling Stone vojnový film Tucet špinavcov (1967). O niekoľko rokov neskôr si v dráme Klute (1971) a psychologickom filme Teraz sa nepozeraj (1973) zahral po boku dvoch z najslávnejších herečiek tej doby Jane Fondovej a Julie Christiovej.

"Bola to jeho schopnosť dokázať porozumenie, ktorá toľko prospela jeho úlohám každodenného, obyčajného človeka," píše Rolling Stone a dodáva, že v oscarovom filme Obyčajní ľudia (1980) sa Sutherland napojil na čosi "hlboko osobného", keď stvárnil Calvina, apatického otca, ktorý sa potýka s úmrtím svojho syna a spormi medzi svojou dominantnou ženou a synom so samovražednými sklonmi.

Obdivoval otca

Médiá o Sutherlandovi opakovane hovorili ako o "jednom z najlepších hercov, ktorý nikdy nevyhral Oscara", napríklad britské denníky The Telegraph a The Guardian alebo server IndieWire.

Hercov syn Kiefer, ktorý úmrtie oznámil, sa s otcom Donaldom podľa agentúry AP na plátne stretol len trikrát, hoci dokopy sa podieľali na 275 filmoch a majú 85 rokov skúseností.

"S otcom som chcel pracovať od vtedy, čo som pri filme začal. Boli traja herci, ktorých som na škole obdivoval - svojho otca, Genea Hackmana a Bobbyho Duvalla," povedal AP Kiefer v spoločnom rozhovore so svojím otcom v roku 2016.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok