FOTO: Viedeň hostí klimatický samit, ktorý organizuje Schwarzenegger. Stretol sa s ním aj slovenský eurokomisár Šefčovič

20.6.2024 13:59 , Aktualizované: 20.6.2024 15:19

Environmentalisti z celého sveta sa stretli 20. júna vo viedenskom Hofburgu na ôsmom rakúskom medzinárodnom klimatickom samite Arnolda Schwarzeneggera. Na konferencii sa zúčastnil aj slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.

Maroš Šefčovič s Arnoldom Schwarzeneggerom
Foto: European Commission

Zdravá planéta

Okrem samotného hostiteľa Arnolda Schwarzeneggera, rakúskeho spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena a mnohých ďalších politikov bude zasadnutie výnimočné aj účasťou predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Vyjadrenie organizátorky konferencie

"Tento rok sme dokázali osloviť miliardy ľudí na celom svete naším posolstvom nádeje a sily. Aby sme vytvorili zdravšiu a čistejšiu planétu, musíme aj naďalej ukazovať, čo ľudia musia získať, nie stratiť. Musíme sa zamerať na to, aké riešenia existujú, a umožniť ľuďom začať s malými zmenami. Tieto malé zmeny sa môžu zmeniť na väčšie výsledky," hovorí organizátorka konferencie a riaditeľka Schwarzenegger Climate Initiative Monika Langthaler.

Enviromentálny veľtrh

Na samite bude predstavená rôznorodá škála inovatívnych environmentálnych riešení, ktoré predstavia spoločnosti, mimovládne organizácie, start-upy a iné organizácie.

Na samite bude vystavená aj nová vosková figurína v životnej veľkosti Schwarzeneggera jazdiaceho na bicykli.

"Naším cieľom je inšpirovať široké publikum, aby sa zapojilo do ochrany klímy a ukázať možnosti, ktoré už existujú," uzatvára Monika Langthaler.

Celý program si môžete pozrieť tu.

Šefčovič na samite

Šefčovič, zodpovedný za implementáciu Európskej zelenej dohody, potvrdil, že vystúpil po odznení posolstva generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa v spoločnom paneli s osobitným vyslancom prezidenta USA pre klímu Johnom Podestom.

"O boji s klimatickými zmenami treba hovoriť častejšie, zvýšiť interakciu s mladými ľuďmi a predstaviteľmi priemyslu, ponúkať konkrétne riešenia a hovoriť o tom priateľským jazykom," vysvetlil.

Diskusie vo Viedni sa podľa jeho slov týkali aj toho, aké prekážky treba prekonávať pre racionálnejšie zvládnutie boja s klimatickými zmenami, o zdĺhavých povoľovacích konaniach pre zelené technológie v USA a Európe či o ambíciách venovať viac financií do zelenej ekonomiky.

Výstup eurokomisára

Na summite poukázal na tri momenty, na ktoré sa treba v EÚ sústrediť.

"Zabúdame, že klíma v Európe sa prehrieva dvakrát rýchlejšie ako na iných kontinentoch. Každý rok sa v EÚ boríme s následkami živelných pohrôm," upozornil.

Podľa jeho slov hovorili o vyrovnaní sa so zdĺhavými povoľovacími povoleniami a potrebe angažovanosti miestnych komunít.

"Potrebné je tiež nájsť finančnú a materiálnu motiváciu pre inovačné infraštruktúrne projekty, aby ľudia pochopili, že to pomáha ich regiónu, krajine či EÚ. A do tretice lepšie naformulovať podnikateľské zámery pre investície do zelenej ekonomiky," opísal situáciu.

Rozhovor s eurokomisárom Marošom Šefčovičom si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok