Sankčný zoznam voči Rusku sa rozširuje. Krajiny EÚ sa dohodli na štrnástom balíku

20.6.2024 10:13 , Aktualizované: 20.6.2024 11:11

Zástupcovia krajín Európskej únie sa vo štvrtok dohodli na 14. balíku sankcií voči Rusku, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Sankčný zoznam

Podľa českého zastúpenia EÚ sa sankčný zoznam rozširuje a zahŕňa viac ako 100 fyzických a právnických osôb, ako aj niektoré sektorové oblasti.

Nové sankcie okrem iného zahŕňajú zákaz prekládky ruského skvapalneného zemného plynu (LNG). Sankcie ešte musia formálne schváliť členské štáty.

Zatiaľ nie je jasné, či tak ministri zahraničných vecí EÚ urobia na svojom pondelkovom zasadnutí, alebo či sa sankcie schvália tzv. písomným postupom.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. decembra 2023 o sankciách voči Rusku.

Týždenník Politico spresnil, že diplomati EÚ už v stredu naznačovali, že dohoda o ďalšom sankčnom balíku, o ktorom predstavitelia 27-člennej Únie rokovali vyše mesiaca, "je na spadnutie.

Dohodu blokovalo Nemecko

V stredu ešte dohodu blokovalo Nemecko. Z návrhu napokon vypadlo opatrenie, podľa ktorého by dcérske spoločnosti firiem z EÚ v tretích krajinách nesmeli svoj tovar reexportovať do Ruska. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že EÚ sa snaží zabrániť vývozu tovarov dvojakého použitia do Ruska, napríklad čipov do pračiek, ktoré by Rusko mohlo využiť na výrobu zbraní.

Nemecko podľa diplomatického zdroja agentúry Reuters žiadalo o vypracovanie analýzy vplyvov takéhoto opatrenia a je teda možné, že ho EÚ zavedie v budúcnosti.

Kde sankcie oslabia Rusko?

Nové reštriktívne opatrenia sa dotknú aj lukratívneho ruského plynárenského sektoru - zahŕňajú zákaz prekládok ruského skvapalneného plynu.

Odborníci na trhu s plynom však upozorňujú, že toto opatrenie bude mať na Rusko len malý vplyv, keďže Európa sama nakupuje ruský plyn a prekládky ruského LNG v Európe s cieľom prepravy do Ázie predstavujú len asi desať percent celkového ruského vývozu LNG.

EÚ pravidelne sprísňuje sankcie voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. Sankcie sa však v mnohých prípadoch obchádzajú cez tretie krajiny, aj preto sa ustanovenia nového sankčného balíka zamerali na sprísnenie doterajších opatrení.

Európska komisia by podľa tradičného postupu mala čoskoro spresniť detaily nového sankčného balíka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok