Je to ako ísť na ryby. Niekedy sa objavíme tam, kde nás Rusi neočakávajú, uviedol člen ukrajinského elitného komanda

O existencii špeciálnej jednotky ukrajinských vojakov Kábul-9 sa toho verejne veľa nevie. Tvoria ju ukrajinskí vojenskí veteráni a ďalší skúsení vojaci. Jej činnosť podlieha prísnemu utajeniu, informujú o tom weby Moja Ukrajina a RBC Ukrajina.

rusko ukrajina
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Jednotka "Kábul-9" vznikla na začiatku rozsiahlej invázie Ruskej federácie na Ukrajinu. Patrí tam skupina veteránov špeciálnych služieb a ozbrojených síl. Bojovníci tejto jednotky sa podieľali aj na odrazení ofenzívy ruských síl na hlavné mesto Kyjev, bránili taktiež Hostomeľ i Brovary, píše RBC Ukrajina.

Jednotka spadá priamo pod riaditeľa kontrarozviedky Kyryla Budanova. Vojak, ktorý sa predstavil pod krycím menom "Zástupca", poskytol začiatkom júna rozhovor portálu Moja Ukrajina.

Je to prvýkrát od začiatku vojny, čo sa príslušník špeciálnej jednotky Kábul-9 vyjadril.

Cieľ komanda

Na začiatku vojny sa časť jednotky zúčastnila bojov o strategicky dôležité letisko Hostomeľ, ktoré sa rozprestiera na predmestí Kyjeva, odkiaľ boli Rusi vyhnaní. Cieľom špeciálnej jednotky boli najmä ruské tanky, delostrelecké pozície a muničné sklady.

"Zameriavame sa napríklad na takzvané buchanky, čo sú ruské dodávky, ktoré často prevážajú muníciu. Tiež na nákladné autá Kamaz, ktoré prevážajú zásoby," povedal.

Rybárčenie

"Tieto útoky sú pre nepriateľa demoralizujúce. Niekedy sa objavíme tam, kde nás vôbec neočakávajú," povedal.

Práca v jednotke je pre neho a ostatných vojakov rutinou. Vždy sa starostlivo pripravujú, berú si zásoby a podľa jeho slov je to "ako ísť na ryby".

Príslušníci oddielu Kábul-9 tiež radi vidia úspešné výsledky svojej práce. "Rád vidím, ako nepriateľovi horí technika a ako nepriateľ panikári," opísal vojak.

Najťažšie boje

Vznik jednotky Kábul-9 podľa portálu Novinky.cz inicioval na začiatku vojny sám Budanov. "Naše hlavné boje sa začali v Hostomeli počas ofenzívy na Kyjev. Neskôr sme sa presunuli na juh Ukrajiny," povedal.

Najťažšie boje jednotka absolvovala o Bachmut, ktorý Ukrajinci vlani v máji prehrali. Kábul-9 sa tam stretol v boji s wagnerovcami. "Mali veľmi špecifickú taktiku, v podstate im bolo jedno, koľko ľudí zomrie. Jednoducho nás zasypávali mäsom. Zahynulo tam asi 40 000 ľudí, Rusi sú jednoducho takí," uviedol vojak.

Úspech za úspechom

V januári hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany zverejnilo správu, v ktorej dôstojníkov jednotky Kábul-9 označilo za "virtuózov".

Jednotka zohrala veľkú úlohu pri minuloročnom dobytí Robotyne, čo bol jeden z úspechov ukrajinskej protiofenzívy. Operovali aj na ruskom území v blízkosti mesta Belgorod. Taktika bojov sa pritom podľa vojaka z jednotky neustále vyvíja. V súčasnosti na útoky používajú najmä bezpilotné lietadlá FPV.

Pozrite si archívne video zo 14. júna 2024 o tom, že pomoc Ukrajine bude koordinovať NATO.

Kto predtým upozornil na ich existenciu?

Na existenciu komanda Kábul-9 nedávno upozornil ukrajinský boxer v ťažkej váhe a majster sveta Oleksandr Usyk. Ten 18. mája pred svojím prestížnym zápasom s Tysonom Furym v Saudskej Arábii vztýčil vlajku s emblémom komanda priamo v ringu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok