Sedem krajín neplní rozpočtové pravidlá, medzi nimi aj Slovensko. Európska komisia spustila proti štátom konanie

19.6.2024 12:01 , Aktualizované: 19.6.2024 12:14

Európska komisia (EK) začína konanie proti siedmim členským štátom EÚ za prekročenie cieľových hodnôt deficitu verejných financií.

Oznámila to dnes v tlačovej správe. Ide o Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Maďarsko, Maltu, Poľsko a Slovensko. Tieto krajiny vlani prekročili 3-percentný strop vo vzťahu k hrubému domácemu produktu (HDP).

Hodnotenie členských krajín

Komisia hodnotila celkovo 12 členských štátov vrátane Českej republiky. Zohľadnila niekoľko faktorov vrátane skutočnosti, že niektoré krajiny dočasne neplnia kritériá. Preto odporučila začať konanie len proti siedmim krajinám.

Európska komisia v stredu vyzvala krajiny, aby prijali politické opatrenia na zvýšenie konkurencieschopnosti a produktivity. Komisia to uviedla vo svojom pravidelnom hodnotení stavu ekonomík Európskej únie.

EÚ sa spamätáva

Podľa podpredsedu EK Valdisa Dombrovskisa sa EÚ v poslednom období spamätáva z rôznych šokov, ako napríklad z ruskej agresie voči Ukrajine a s ňou spojeného rastu cien energií.

Súčasná 27-členná EÚ však preukázala obrovskú mieru sociálnej a hospodárskej odolnosti, uviedol Dombrovskis a dodal, že napríklad trhy práce sú silné a krajinám EÚ sa darí znižovať infláciu a nezamestnanosť.

"Pokiaľ ide o budúcnosť, v jarnej hospodárskej prognóze sa v roku 2024 predpokladá rast HDP o 1,0 % v Európskej únii a 0,8 % v eurozóne vďaka silnému trhu práce a dynamickej súkromnej spotrebe," uviedla Európska komisia vo vyhlásení. "V roku 2025 sa predpokladá ďalšie zrýchlenie rastu na 1,6 % v EÚ a 1,4 % v eurozóne. Medzitým sa očakáva pokles inflácie zo 6,4 % v roku 2023 na 2,2 % v roku 2025," dodal.

Pozrite si archívne video z 18. júna 2024 o tom, ako sa lídri EÚ na obsadení postov nedohodli.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok