Nové heslo Maďarska pre pôsobenie v Rade EÚ je MEGA. Inšpirovali sa Trumpom

18.6.2024 18:19

Maďarská vláda v utorok v Budapešti oznámila, že jej nadchádzajúce predsedníctvo v Rade Európskej únie sa bude niesť v znamení hesla "Make Europe Great Again" (Urobme Európu opäť veľkou). Zľahčila však akékoľvek paralely so sloganom Donalda Trumpa v Spojených štátoch. Informujú o tom agentúry AP a MTI.

Madarsko_ucitelia_protest
Foto: TASR/Ladislav Vallach (Ilu)

"Je to poukázanie na aktívne predsedníctvo," povedal maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Ten na tlačovej konferencii načrtol program a ambície krajiny na nadchádzajúce šesťmesačné predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré sa začína 1. júla.

Trumpovo heslo na európsky spôsob

Na otázku o podobnosti s heslom bývalého amerického prezidenta "Make America Great Again" (Urobme Ameriku opäť veľkou) Bóka zdôraznil, že maďarský slogan je zameraný na Európu. "Neviem, či Donald Trump niekedy chcel urobiť Európu opäť veľkou," reagoval.

Bóka dodal, že maďarské predsedníctvo sa okrem iného zameria na hospodársku konkurencieschopnosť a rast, posilnenie obranného priemyslu, účinnejšie hraničné kontroly, politiku rozširovania EÚ a poľnohospodársku politiku, ktorá bude viac orientovaná na roľníkov.

Orbán a Trump si rozumejú

"Maďarské predsedníctvo nesľubuje zázrak. Sľubuje šancu na pokrok v niektorých oblastiach a na zmenu v iných. Preto urobme Európu opäť veľkou," zakončil minister.

Maďarský premiér Viktor Orbán je Trumpovým spojencom a spomedzi 27 lídrov Únie je považovaný za najbližšieho partnera ruského prezidenta Vladimira Putina, pripomína AP.

Ešte vo februári vyjadril práve Orbán želanie, aby sa Trump stal víťazom novembrových prezidentských volieb v USA. "Nemôžeme sa miešať do volieb v inej krajine, ale veľmi by sme si priali, aby sa prezident Donald Trump vrátil do prezidentského úradu a nastolil mier tu vo východnej polovici Európy," vyhlásil vtedy maďarský premiér.

Pozrite si reportáž z 1. júna o protestoch v Maďarsku:

Problémový člen EÚ

Maďarsko sa v posledných rokoch podľa AP stalo v EÚ a Severoatlantickej aliancii (NATO) problémovým členom. Európska komisia napríklad zmrazila Budapešti finančné prostriedky vo výške miliárd eur pre obavy z demokratického úpadku krajiny. Orbán taktiež zmiernil sankcie EÚ proti Rusku a odmietol plány NATO na poskytnutie väčšej podpory Ukrajine. Začiatkom tohto roka viacerí európski politici dokonca vyzývali na odobratie predsedníctva Rady EÚ Maďarsku.

Predsedníctvo Rady rotuje medzi členskými štátmi EÚ každých šesť mesiacov. Počas tohto polročného obdobia vedie predsedajúca krajina zasadnutia na všetkých úrovniach Rady, pričom pomáha zabezpečiť kontinuitu práce Únie v Rade. Z pohľadu členského štátu je predsedníctvo v Rade jednou z najdôležitejších a najnáročnejších úloh vyplývajúcich z členstva v Únii.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok