Revolúcia v rozchode? Elektrická stimulácia mozgu môže podľa vedcov zmierniť pocit zlomeného srdca

19.6.2024 05:45

Rozchod môže byť náročný a následná emocionálna bolesť môže byť taká intenzívna, že má svoj vlastný klinický názov - syndróm milostnej traumy, v angličtine známy pod skratkou LTS. Pre tých, ktorí sa snažia vyliečiť zlomené srdce, by však mohol byť k dispozícii nový nástroj.

kelly-sikkema-E8H76nY1v6Q-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Výskum ukázal, že nosenie špeciálnej náhlavnej súpravy za 400 libier, ktorá poskytuje transkraniálnu stimuláciu slabým prúdom počas niekoľkých minút denne, môže zmierniť utrpenie, negativitu a depresiu, ktoré môžu sprevádzať nevydarený vzťah. Informoval o tom denník The Guardian.

V rámci štúdie nosilo 36 dobrovoľníkov so syndrómom milostnej traumy zariadenia, ktoré stimuluje mozog miernym prúdom.

Tri skupiny dobrovoľníkov

Dobrovoľníci boli rozdelení do troch skupín, z ktorých každá nosila transkraniálnu (cez lebku) súpravu na stimuláciu jednosmerným prúdom 20 minút dvakrát denne počas piatich dní.

V jednej skupine sa prúd zameriaval na dorsolaterálnu prefrontálnu kôru. V druhej skupine bol prúd zameraný na ventrolaterálnu prefrontálnu kôru. V tretej skupine bola súprava vypnutá.

Obe cielené oblasti sa podieľajú na regulácii emócií. Predchádzajúce štúdie naznačovali, že medzi zážitkom odlúčenia a stratou milovanej osoby existuje neuropsychologická súvislosť a že v nej zohrávajú úlohu špecifické prefrontálne oblasti.

Utrpenie, úzkosť či bezmocnosť

Syndróm milostnej traumy môže spôsobiť emocionálne utrpenie, depresiu, úzkosť, nespavosť, zmeny nálad, obsedantné myšlienky a vyššie riziko samovraždy, ako aj pocity neistoty, bezmocnosti a viny.

Pri príznakoch syndrómu bola dorsolaterálna stimulácia prefrontálnej kôry účinnejšia ako ventrolaterálna stimulácia prefrontálnej kôry, hoci obe znížili a zlepšili depresívny stav a úzkosť v porovnaní so zdanlivou skupinou, ktorá nedostala žiadnu stimuláciu.

Vyplýva to zo záverov štúdie uverejnenej v odbornom časopise Journal of Psychiatric Research. Mesiac po liečbe sa dobrovoľníci stále cítili lepšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok