Odborná starostlivosť pre deti s postihnutím dostane vyššiu podporu od štátu. Novelu zákona schválili

18.6.2024 13:46

Maximálna výška príspevku na jedno miesto v neštátnych akreditovaných centrách pre deti a rodiny sa zvýši od augusta o 40 percent, teda mesačne o 800 eur. Tento krok je nevyhnutný na zabezpečenie špecializovanej a vysoko odbornej starostlivosti pre deti s ťažkým zdravotným postihnutím.

Služba pre deti aj spoločnosť

"Deti v akreditovaných centrách nemôžu z rôznych dôvodov vyrastať vo svojich rodinách či v náhradných rodinách, pre svoje vážne zdravotné problémy však potrebujú 24-hodinovú vysoko odbornú ošetrovateľskú starostlivosť. Ľudia, ktorí sa o tieto deti starajú, si preto zaslúžia pozornosť štátu, pretože je to obrovská služba nielen pre tieto deti, ale aj pre spoločnosť ako celok," uviedol minister práce Erik Tomáš.

Takmer stotisícová suma

Pre aktuálny rok je maximálna suma finančného príspevku na miesto v neštátnom akreditovanom centre stanovená na 24 852 eur.

Novela zákona, ktorú schválil parlament, však od 1. augusta zvýši tento príspevok pre miesta v špecializovaných skupinách pre deti so zdravotným znevýhodnením, čím sa celková suma zvýši na takmer 100-tisíc eur.

Tieto centrá poskytujú starostlivosť v rôznych organizačných jednotkách, ako sú profesionálne náhradné rodiny a skupiny, z ktorých niektoré sú špecializované na rôznorodé potreby detí.

Rezort dodal, že na Slovensku je na zabezpečenie súdneho rozhodnutia 4 789 miest, pričom v akreditovaných neštátnych centrách je to 1 021 miest.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok