Keď tu už pracujú, chcú si aj sporiť. Pre cudzincov je druhý pilier čoraz atraktívnejší, čísla hovoria za všetko

18.6.2024 11:54

Druhý pilier nestráca na atraktivite, práve naopak, láka stále viac budúcich dôchodcov. Sporiť si chcú nielen Slováci, množstvo sporiteľov pribúda aj zo zahraničia. Už to nie je len o naberaní príspevkov, ale aj vyplácaní dávok.

Národniari chcú zvýšiť minimálny dôchodok. Rezort má obavy
Foto: SITA/AP (ilu)

Predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Miroslav Kotov a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik zhodnotili 20. rokov fungovania druhého dôchodkového piliera na Slovensku.

Čísla hovoria v prospech budúcich penzistov. 

Pokračuje sa v zelených číslach 

V úvode tlačovej besedy predseda ADSS Miroslav Kotov zhodnotil, že druhému pilieru na Slovensku sa darí veľmi dobre. „Rok 2024 nadväzuje na vlaňajší rok, ktorý hodnotíme ako rekordný z pohľadu zhodnotenia aj výkonnosti,“ vysvetľuje Kotov. 

Majetok sporiteľov – budúcich dôchodcov v druhom pilieri rastie. Z posledných dát z mája 2024 je zrejmé, že majetok prekročil 15 miliárd eur. 

Presun úspor sporiteľov z garantovaných do negarantovýcch fondov Foto: ADSS Presun úspor z fondov.

Nutný presun sa vypláca 

Ako pripomína Kotov, zhodnotenie majetku v II. pilieri sa delí medzi garantované a negarantované fondy. Podstatne vyššie zhodnotenie sa ukazuje v indexových fondoch, ktoré sú súčasťou negarantovaných fondov.

„Tu môžeme vidieť silný a výrazný rast, ktorý pokračuje aj v roku 2024“, naznačuje predseda ADSS. 

Presun úspor sporiteľov z garantovaných do negarantovýcch fondov bol kontroverznou témou.

„Rovnako tak sa riešil presun a zhodnotenie majetkov a presun príspevkov. K tejto problematike sme neevidovali takmer žiadne, alebo malé reakcie sporiteľov. Na presun ani nemali možnosť príliš reagovať, pretože im trhy na to nedali možnosť. Práve z dôvodu, že svetové akciové trh rastú,“ opisuje Kotov. 

Necelé dva milióny sporiteľov 

Počet sporiteľov od roku 2015, kedy bol naposledy otvorený druhý pilier, kontinuálne rastie. Aktuálne je ich 1,9 milióna, a podľa slov šéfa asociácie dôchodkových spoločností ich počet atakuje dvojmiliónovú hranicu. 

Asociácia eviduje každoročný a silný rast, jemný pokles nastal len v čase pandémie. Čísla umocnil automatický vstup do druhého piliera, ktorý je povinný od mája 2023. 

Sporitelia majú stále možnosť vybrať si správcovskú spoločnosť. Ak to tak do pol roka od vstupu do II. piliera nespravia, vyberie za nich sociálna poisťovňa. 

Druhý pilier: sporitelia Foto: ADSS Počet sporiteľov kontinuálne rastie.

Brigádnici aj cudzinci 

Na počet pribúdajúcich sporiteľov vplýva aj sezónnosť. Týka sa najmä leta, kedy do piliera vstupujú brigádnici z letných mesiacov a končiaci študenti. 

Predseda ADSS upozorňuje aj na množstvo sporiteľov, ktorí pribúdajú zo zahraničia.

Za prvých 5-6 mesiacov evidujeme otvorenie sporenia z desiatok krajín sveta. Za 12 kalendárnych mesiacov tak odhadujeme príliv 70-tisíc nových sporiteľov,“ hovorí. 

Takmer isté vyplácanie dôchodkov

Druhý pilier naberá príspevky, no aj vypláca dôchodkové dávky.

Z nulových ročných výplat sa postupne dostáva na kontinuálne vyplácanie dôchodkov. V minulom roku tak správcovské spoločnosti vyplatili 120 miliónov eur. 

„Predpokladáme, že počet vyplácaných dôchodkov bude rásť, tento trend sa nezmení,“ uzatvára Miroslav Kotov. 

V zázname z tlačovej besedy sa dozviete aj to, ako konsolidačné opatrenia zasiahli penzie. Rovnako tak riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik priblížil, čo ľudia v ekonomicky aktívnom veku očakávajú od života na dôchodku.  

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok