Dovolenkári by sa mali mať na pozore. V Jadranskom mori sa šíria jedovaté ohnivé červy

18.6.2024 11:56

Pri pobreží Čiernej Hory sa objavili jedovaté morské živočíchy známe ako ohnivé červy. Stretnutie s nimi môže človeku privodiť zdravotné komplikácie, uviedla stanica N1. Experti dávajú šíreniu tohto druhu do súvislosti s otepľovaním Jadranského mora.

Jadran
Foto: TASR/Katarína Kutišová

Hermodice carunculata, známa vďaka svojmu červenému sfarbeniu tiež ako ohnivý červ, je morský mnohoštetinavec dorastajúci dĺžky okolo 15 centimetrov. Vo väčšom množstve sa naposledy objavili na plážach čiernohorského letoviska Budva.

Teplejší Jadran

Oceánografi upozorňujú, že teplota Jadranu za poslednú dobu vzrástla o dva stupne. To vyhovuje ohnivým červom a ďalším živočíchom vrátane niektorých druhov medúz, ktorí sa inak vyskytujú skôr v tropických vodách.

Pozorovaní na Jadrane boli ohniví červy už skôr, v poslednej dobe sú však vidieť stále častejšie aj na plytčinách do jedného metra.

Nemajú sklon napádať ľudí

Podľa profesorky Maji Krželjovej z univerzity v chorvátskom Splite nepatria ohnivé červy k živočíchom, ktoré majú sklon napádať ľudí.

"Sú pestro sfarbení, čo je v prírode signál ostatným druhom, že ide o jedovatého živočícha, a tak sa ich nedotýkajú. Kvôli ich výrazným farbám a vzhľadu ich však ľudia môžu považovať za zaujímavé, a tak sa ich niekedy snažia zdvihnúť a ohmatať. Potom sa zviera bráni a môže človeka zraniť,“ uviedla.

Komplikáciou môžu byť pichliače. Pokiaľ sa ich nepodarí všetky z kože odstrániť, môžu spôsobovať zápaly a jed v nich obsiahnutý rôzne kožné problémy. Akékoľvek bodnutie vyžaduje zásah lekára.

Pozrite si reportáž z 11. júna o slovenských policajtoch v Chorvátsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok