Chĺpky v nose majú dôležitú funkciu. Odborníci upozorňujú, prečo by ste si ich nemali odstraňovať

Odstraňovanie chĺpkov na tele je bežnou záležitosťou, no na tie v nose radšej nesiahajte. Odborníci zistili, že trhanie či depilácia chĺpkov z nosa prináša riziká.

strihanie chlpkov v nose
Foto: Profimedia
Ilustračná snímka.

"Hlavnou úlohou nosných chĺpkov je zachytávať prach, peľ a iné častice v ovzduší. Takže vzduch, ktorý dýchate, je čiastočne filtrovaný," povedal americký dermatológ Dr. Michael Jacobs. Vysvetlil, že chlpy fungujú ako bariéra voči alergénom. Informuje o tom LADbible.

Funkcia chlpov v nose

Otolaryngológ z Idaha Don J. Beasley dodal, že nos je citlivá oblasť s množstvom ciev a slizníc.

"Keď sa niečo dotkne chĺpkov v nosovej dierke, napríklad malý hmyz alebo iné dráždivé látky, vyvolá to reflexívne kýchnutie, ktorým telo vylúči votrelca či dráždivú látku,“ povedal Beasley.

“Nosné chĺpky tiež zachytávajú vlhkosť z vydychovaného vzduchu, čím zabraňujú prílišnému vysušeniu nosových ciest. Táto vlhkosť pomáha zvlhčovať vzduch, ktorý dýchame, a tým ho robí pohodlnejším pre náš dýchací systém," uviedol.

Riziko infekcie

Podľa Doktorky Nicole Aaronsonovej, otolaryngologičky z Delaware, odstraňovanie chĺpkov z nosa zvyšuje riziko infekcie.

"Depilácia voskom síce nemusí nevyhnutne oslabiť imunitný systém, ale narúša kožnú bariéru. Vytvára otvory, ktorými sa baktérie dostávajú do hlbších tkanív, čím vzniká príležitosť na infekciu," tvrdí Aaronsonová.

Elektrický zastrihávač sa považuje za bezpečnejšiu možnosť, pretože neodstraňuje chĺpky v nose úplne.

Ďalšia metóda na lepšie odstránenie chĺpkov v nose je použitie zaoblených nožníc, ktoré znižujú riziko náhodného porezania.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok