Čaputová poodhalila časť svojho súkromia: Bola som pripravená zrušiť inauguráciu kvôli dcére

17.6.2024 15:08

Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová poodhalila časť svojho súkromia. V rozhovore priznala, že pred zložením prezidentského sľubu nevedela, či jej dcéra nebude bojovať o život.

Zuzana Čaputová
Foto: TASR/Martin Baumann

V novej knihe rozhovorov s českým novinárom Erikom Taberym bývalá prezidentka prehovorila o tom, ako jej dcére Emme lekári našli nádor na mozgu, a to len pár dní pred nástupom do funkcie. Časť rozhovoru publikoval Denník N

„Bola som pripravená, že nezložím prezidentský sľub a budem s ňou, keď to bude potrebné. Vôbec som netušila, čo sa bude diať. Čakala ma jedna obrovská zmena a do toho prišlo týždeň predtým niečo úplne iné,“ priznala Čaputová.

Zúfalý plač

Po zasadnutí konzília prišla do nemocnice. „Už to, že mi ráno zavolali, príďte do nemocnice, zasadlo konzílium, ma dostalo, vtedy som sa zosypala. Emmka bola v škole, nikdy v živote som tak zúfalo neplakala,“ opísala bývalá hlava štátu. Po niekoľkých rokoch pravidelných vyšetrení zistili, že nádor nebol nebezpečný. 

Čaputová však v tom čase čelila viacerým výzvam. „Všetko sa to dialo v čase, keď môj otec čelil vážnej chorobe a moja dobrá kamarátka podstupovala intenzívnu liečbu kvôli nádoru na mozgu, ktorému potom po roku podľahla. Všetky tieto udalosti boli intenzívnou súčasťou môjho životného príbehu vo funkcii prezidentky.“

Tarabov komentár

Na jeseň roku 2021 si prezidentkina dcéra prežila ďalší nepríjemný incident. Terajší minister životného prostredia Tomáš Taraba zverejnil na svojom facebookovom účte fotografiu vtedy 17-ročnej Emmy Čaputovej s ironickým komentárom. "Po včerajšom dni vieme, že máme na Slovensku novú top modelku," napísal.

Krátko na to zasiahla a reagovala aj slovenská polícia, ktorá Tarabovo konanie odsúdila a označila ho za bezbrehý útok na dieťa pre jeho vzhľad a za exemplárny prípad šikanovania cez internet.

V rozhovore prezidentka spomína, že to bola prvá modelingová ponuka, ktorú jej dcéra vzala. „Presne si pamätám, keď mi plačúca Emmka volala do práce v súvislosti so statusom poslanca po módnej prehliadke. Predhodil ju internetovému davu a ten ju nešetril. Táto udalosť spustila opakované verbálne útoky na ňu,“ dodala. „Zasiahlo ju to vo veku, keď si ženy budujú sebadôveru.“ 

Pozrite si reportáž z 1. júna o tom, ako pápež František prijal prezidentku Zuzanu Čaputovú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok