Príspevky o finančných zbierkach pre Ukrajinu miznú. Niektoré sociálne siete ich masívne blokujú

17.6.2024 09:58

Facebook masívne odstraňuje príspevky obsahujúce odkazy na webstránku alebo názov finančnej zbierky "Munícia pre Ukrajinu". Slovensko sa touto zbierkou pripojilo k celosvetovej iniciatíve českej vlády na podporu ukrajinských obrancov. Iniciatíva Mier Ukrajine o tom informovala v tlačovej správe.

Ukrajin
Foto: TASR/Martin Baumann

Zbierka pokračuje napriek prekážkam

Zbierka, spustená pred dvoma mesiacmi, prilákala podporu 67 386 darcov a darkýň, ktorí prispeli celkovou sumou 4 295 419 eur.

Aktuálne prebieha nákup a doručenie munície na Ukrajinu za prvé vyzbierané štyri milióny eur.

Marián Kulich z občianskeho združenia Mier Ukrajine uviedol, že zbierka pokračuje a ľudia môžu naďalej prispievať jednorazovo či pravidelne.

„Momentálne sa intenzívne pokúšame zistiť dôvody, pre ktoré sa spoločnosť Meta rozhodla odstrániť všetok obsah so zmienkou o našej zbierke,“ povedal Kulich.

Dôvod: Porušenie bezpečnosti

Spoločnosť Meta uviedla ako dôvod blokovania porušenie kybernetickej bezpečnosti. Kulich dodal, že kontaktovali podporu spoločnosti Meta a čakajú na odpoveď a vysvetlenie.

„V poslednom období zbierka čelí intenzívnejším útokom, ako v predošlom období, a k obvyklým výhražným správam a podaným trestným oznámeniam sa pridali organizované útoky na sociálnych sieťach a útoky na infraštruktúru zbierky,“ doplnil Kulich.

Útoky voči podpore Ukrajiny

Podľa informácií od iných používateľov sociálnej siete, boli odstránené aj mnohé iné príspevky, ktoré sa netýkali priamo zbierky "Munícia pre Ukrajinu", ale súviseli s inými projektmi na pomoc Ukrajine a jej obyvateľom.

„Útoky s cieľom obmedziť alebo zastaviť pro-ukrajinské iniciatívy sa nedejú len zbierke 'Munícia pre Ukrajinu'. Podobné aktivity na platforme X aj Facebook nám hlásili rôzne iniciatívy a jednotlivci s pro-ukrajinskou tematikou v Česku aj na Slovensku,“ vysvetlil Dodo Dobrík z organizácie "Dárek pro Putina", ktorá je partnerom zbierky a poskytuje jej technickú, komunikačnú a logistickú podporu.

Pozrite si reportáž zo 17. apríla o spustení zbierky "Munícia pre Ukrajinu":

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok