Trump sa sťažuje, že žiadosti Ukrajiny sú nekonečné. Musí sa to zastaviť, povedal, no nie je jasné, čo tým myslel

16.6.2024 18:04

Americký exprezident Donald Trump sa sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu Spojených štátov "neberú konca", a uviedol, že v prípade jeho znovuzvolenia by bola záležitosť rýchlo "urovnaná". Podľa Trumpa sa "to musí zastaviť", z jeho slov však nebolo úplne jasné, či líder Republikánskej strany odkazoval na americkú pomoc alebo celú ruskú agresiu.

Trump
Foto: TARS/AP

Najlepší predajca všetkých čias

Niektoré médiá vrátane webu Politico však jeho slová interpretovali ako hrozbu ohľadom zastavenia podpory Kyjevu. Mnohí republikánski členovia Kongresu odmietajú vyčleňovanie ďalších peňazí na tento účel, zatiaľ čo Trump v kampani za znovuzvolenie svoje stanovisko verejne nedáva jasne najavo. 

Podľa nedávnej správy denníka The Washington Post v zákulisí vyjadril ochotu tlačiť na Kyjev, aby sa vzdal časti ukrajinského územia.

O podpore Ukrajiny Trump hovoril na konferencii pravicového spolku Turning Point USA v Michigane. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v prejave označil za "najlepšieho predajcu všetkých čias". Odkazoval pri tom na zhruba 60 miliárd dolárov, ktoré Kongres na jar uvoľnil na podporu Ukrajiny a ďalších spojencov USA.

"Práve pred štyrmi dňami odišiel so 60 miliardami. A príde domov a oznámi, že potrebuje ďalších 60 miliárd. Neberie to konca, neberie to konca," povedal Trump. "Budem to mať urovnané ešte predtým, ako sa dostanem do Bieleho domu ako zvolený prezident. Musí sa to zastaviť," pokračoval za jasotu publika.

Trump, ktorý má istú nomináciu Republikánskej strany do novembrových prezidentských volieb, často vyhlasuje, že by v prípade druhého volebného víťazstva veľmi rýchlo vojnu Ruska proti Ukrajine ukončil.

Už však nešpecifikuje, ako to chce dosiahnuť. Zároveň neustále tvrdí, že keby nebol prezidentom USA Joe Biden, Rusko by Ukrajinu v roku 2022 vôbec nenapadlo.

Trump sa za necelých päť mesiacov v súboji o Biely dom s najväčšou pravdepodobnosťou znovu stretne s Bidenom. Podľa prieskumov verejnej mienky je stále miernym favoritom volieb.

Pozrite si reportáž z 2. júna o Donaldovi Trumpovi:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok