Pellegrini má kľúče, v paláci vzniká nový poradcovský tím. Toto sú doteraz odhalené mená

17.6.2024 05:00 , Aktualizované: 17.6.2024 13:01

Peter Pellegrini nedávno opustil stranícku stoličku a v sobotu sa ujal prezidentského úradu. Spolu s ním prichádzajú do paláca aj ľudia, ktorí mu budú najbližších päť rokov radiť a tiež noví členovia Kancelárie prezidenta.

Pellegrini buduje tím svojich poradcov a oslovuje ľudí v oblastiach, ktoré považuje za prioritné. "Mnohí ľudia tam s odchodom pani prezidentky končia vo svojich pozíciách. Mám vlastnú predstavu o tom, ako manažérsky riadiť prezidentský palác," povedal v rozhovore pre agentúru TASR. Zatiaľ sú známe tieto mená.

Patrícia Medveď Macíková

Pellegriniho hovorkyňa a dlhoročná spolupracovníčka bude v Prezidentskom paláci viesť komunikačný odbor. Potvrdila to vo vysielaní RTVS počas inauguračného dňa. 

Ako šéfka komunikácie novej hlavy štátu sa chce naučiť striedmosti. "Kedy treba dačo povedať a kedy nechať situáciu uležať a vyjadriť sa o deň, dva dni alebo vôbec," vyjadrila sa.

Začínala ako novinárka a v minulosti bola redaktorkou Slovenskej televízie. Pôsobila aj ako hovorkyňa Finančnej správy. Na tlačovom oddelení Úrady vlády SR pracovala za tretej vlády premiéra Roberta Fica, potom bolo hovorkyňou Pellegriniho, následne hovorkyňou Hlasu, píše portál O médiách.

Po parlamentných voľbách v roku 2023 sa presunula do parlamentu, kde mala na starosti komunikáciu NR SR a komunikáciu niekdajšieho predsedu parlamentu Pellegriniho, ktorý tento post zastával do víťazstva v prezidentských voľbách v apríli 2024.

Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho Foto: NR SR Patrícia Medveď Macíková (v červenom) po boku Petra Pellegriniho pred inauguráciou

Miroslav Slašťan

Poradcom prezidenta pre medzinárodné právo, právne a ústavnoprávne otázky by sa mal stať profesor z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Miroslav Slašťan. Pellegrini to potvrdil v rozhovore pre RTVS. Ďalšie mená chce postupne predstaviť až po dohode s ľuďmi.

"Je to osoba, ktorá možno nie je taká mediálne známa, ale je to profesor v primeranom veku s primeranými skúsenosťami a cením si na ňom, že sa viac venuje odbornej práci ako svojej vlastnej prezentácii v médiách. Myslím si, že môže byť veľmi dobrou posilou," priblížil Pellegrini.

Miroslav Slašťan Foto: TASR/Michal Svítok Miroslav Slašťan (vpravo) v roku 2019, keď ho vtedajší prezident Andrej Kiska vymenoval za vysokoškolského profesora

Ján Kubiš

Poradcom prezidenta pre zahraničné otázky a medzinárodnú politiku bude diplomat, bývalý generálny tajomník OBSE a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš. Zvolený prezident to uviedol pre TASR.

Zahranično-politický rozmer práce prezidenta považuje Pellegrini za mimoriadne dôležitý a nechce ho podceniť. V tejto súvislosti pripomenul náročné diplomatické misie Jána Kubiša v službách Organizácie spojených národov (OSN). "Som rád, že budem mať pri sebe takéhoto skúseného diplomata a budem sa s ním vedieť poradiť pri príprave na samity a ťažké diskusie," konštatoval Pellegrini.

V rozhovore pre RTVS pred Redutou počas inaugurácie odmietol, že si ho nový prezident vybral za to, že ho po odstúpení z boja o prezidentskú stoličku podporil pred druhým kolom volieb.

Ján Kubiš Foto: TASR/Jaroslav Novák Ján Kubiš

Peter Vodrážka

Novým šéfom prezidentskej kancelárie bude Peter Vodrážka. Pellegrini to oznámil v relácii O 5 minút 12, píše portál Správy RTVS. riaditeľom organizačného odboru národnej rady. Vodrážka doteraz pôsobil ako riaditeľ organizačného odboru Národnej rady.

"Je to právnik, poznám ho dlhé roky, veľmi dobre sa mi s ním spolupracuje a myslím si, že bude vedieť dôstojne zastať funkciu výkonného riadiaceho pracovníka celej kancelárie," vysvetlil.

Jozef Banáš?

Nový prezident sa v rozhovore pre Markízu vyjadril, že aktuálne rokuje s niekdajším diplomatom a známym spisovateľom Jozefom Banášom. Rád by ho privítal na pozícii poradcu pre oblasť kultúry a médií.

"Určite to vzbudí rozruch a bude to veľmi zaujímavé. Je to človek, ktorý je dnes najúspešnejší spisovateľ. Má najviac prekladané knihy do rôznych svetových jazykov. Mohol by priniesť zaujímavý pohľad na to, čo sa dnes v spoločnosti deje,“ vyjadril sa Pellegrini v rozhovore.

Banáš je na zozname spolupracovníkov ŠtB. On však tvrdí, že žiadnu spoluprácu nepodpísal a jeho podpis v zväzkoch ŠtB je falošný, uvádza portál O médiách. Médiá o ňom píšu ako šíriteľovi dezinformácií a v čase pandémie covidu-19 pochyboval o tom, že je nebezpečný. Svoj postoj zmenil, keď sa nakazil a mal ťažký priebeh ochorenia.

Jozef Banáš Foto: TASR/Jaroslav Novák Jozef Banáš

Tieto informácie Banáš potvrdil pre TASR s tým, že ho prezident oslovil, rokoval s ním, no nič ešte nie je definitívne.

"Je to pre mňa veľká pocta. Keby som sa poradcom stal, rád prispejem. Moja celoživotná ambícia bola a je vytvárať dobrý obraz Slovenskej republiky vo svete. Malá krajina ako Slovensko to môže dokázať len prostredníctvom vedy, kultúry a športu," povedal Banáš. Pripomenul, že dlhé roky pracoval a ďalej spolupracuje so zahraničím v oblasti kultúry.

Post poradcu prezidenta považuje za výzvu. "Mám pocit, že celkom spĺňam kritériá, v takmer 40 štátoch zverejnili moje romány, eseje, reportáže, hry, mám päť zahraničných cien za literatúru, absolvoval som viac ako 20 prednášok o slovenskej kultúre, histórii a spoločnosti v zahraničí," zdôvodňuje Banáš.

Taktiež tvrdí, že má medzinárodné kontakty, je jazykovo vybavený a má skúsenosti z medzinárodnej politiky. Pellegrinimu podľa vlastných slov povedal, že bude v istom zmysle robiť "diablovho advokáta". "Keď budem mať istý názor na smerovanie slovenskej kultúry smerom von, veľmi otvorene to poviem," deklaroval s tým, že nemá ambíciou zasahovať do vnútornej kultúry.

Martin Čapliar

Čapliar bude riaditeľom kabinetu prezidenta, predtým riadil kanceláriu predsedu parlamentu, uviedol ďalej Pellegrini.

Martin Čapliar Foto: Facebook/Martin Čapliar Martin Čapliar

S Pellegrinim do paláca odchádzajú aj jeho doterajší poradcovia.

Prvým je Marián Bednár, ktorý podľa agentúry SITA pôsobil ako redaktor Rádia Slobodná Európa a riadil odbor komunikácie Kancelárie prezidenta Ivana Gašparoviča.

Marián Bednár Foto: TASR/Martin Baumann Marián Bednár v roku 2009

Druhým je Michal Hlaváč, bývalý novinár, ktorý vypomáhal aj v kampani v strane Sieť a od roku 2016 pomáhal s komunikáciou Robertovi Ficovi na Úrade vlády, uvádza web O médiách.

Michal Hlaváč Foto: reprofoto Aktualne.sk Michal Hlaváč

Krisztián Forró

Pellegrini oslovil aj lídra Maďarskej aliancie Krisztiána Forróa. Potvrdila to hovorkyňa strany Eva Pálinkás pre Denník Pravda.

"Áno, oslovil a budú o tom rokovať," reagovala na otázku, či prezident oslovil Forróa v rámci vznikajúceho poradcovského tímu pre národnostné menšiny. Pellegriniho podporil už v druhom kole prezidentských volieb.

Krisztián Forró Foto: TASR/Pavel Neubauer Krisztián Forró
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok