Štáty EÚ sa zhodli na rokovacích rámcoch pre prístupové rozhovory s Ukrajinou. Chcú ich stihnúť pred začiatkom júla

14.6.2024 22:10 , Aktualizované: 15.6.2024 16:38

Veľvyslanci krajín EÚ sa v Bruseli zhodli na rokovacích rámcoch pre vecné začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Medzivládna konferencia s oboma krajinami je predbežne plánovaná na 25. júna. Zhodu musia ešte formálne potvrdiť členské štáty. Podľa diplomatických zdrojov sa tak stane na rokovaní únijných ministrov financií budúci piatok 21. júna v Luxemburgu.

Medzinárodná konferencia

Európska únia sa usilovala o formálne začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom práve do konca júna. Najväčšou prekážkou bol podľa diplomatov dlhodobo odmietavý prístup Maďarska, ktoré sa však Brusel a Kyjev snažili presvedčiť o tom, že Ukrajina plní všetky požiadavky.

Začať prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom odporučila Európska komisia už vlani v októbri. Následne to schválil decembrový samit EÚ.

Ďalším krokom pred vstupom je práve prijatie takzvaného rokovacieho rámca, ktorý musí jednomyseľne schváliť celá dvadsaťsedmička.

A je na krajine, ktorá v tej chvíli predsedá Rade EÚ, teda teraz na Belgicku, aby potom zvolala medzivládnu konferenciu.

Nevyhnutný skríning

Rokovací rámec pre Ukrajinu a Moldavsko dokončila Európska komisia v marci a predložila ich členským štátom EÚ. Ak budú rokovacie rámce definitívne schválené, postup by mal byť nasledovný: v utorok 25. júna sa uskutoční medzivládna konferencia.

Väčší priestor na plánovanie belgické predsedníctvo nemá, vo štvrtok a v piatok 27. a 28. júna sa totiž v Bruseli koná kľúčový samit EÚ po nedávnych voľbách do europarlamentu. A od 1. júla preberá predsedníctvo v Rade EÚ Maďarsko.

Po medzivládnej konferencii by potom mal nastať tzv. skríningový proces, ktorý bude skúmať, do akej miery sa líši či zhoduje legislatíva kandidátskych krajín s tou úniou, opísala nedávno bruselským novinárom ďalší postup Jana Juzová z inštitútu Europeum.

Skríning je nevyhnutným predpokladom na otvorenie tzv. klastrov, ktoré vždy zahŕňajú niekoľko prístupových kapitol.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok