Originál Ústavy, 460 hostí, špeciálne menu. ta3 získala zaujímavé informácie o Pellegriniho inauguračnom dni

15.6.2024 00:00

V čom bude inaugurácia Petra Pellegriniho výnimočná? Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky nám poskytla zaujímavosti o slávnostnom akte uvedenia nového prezidenta do úradu a zvyšku jeho dňa.

Prezidentsky_palac
Foto: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Peter Pellegrini

Prezidentský sľub

Prezident Slovenskej republiky prisahá na originál Ústavy Slovenskej republiky. Originálna verzia Ústavy sa vyberá vždy len na najvýznamnejšie udalosti, akou je práve aj inaugurácia prezidenta.

Sľub, ktorý skladá nová hlava štátu, je vytlačený na špeciálnom ručnom papieri.

Na snímke zvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová skladá sľub predpísaný Ústavou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ivanovi Fiačanovi počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie Foto: TASR/Martin Baumann Skladanie prezidentského sľubu - Zuzana Čaputová

Hudba

Novozvolený prezident Peter Pellegrini si na nástup do úradu vybral hymnickú pieseň "Hoj vlasť moja". O hudbu sa postará vyše 91 hudobníkov.

Pod vedením šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Daniela Raiskina zahrá 51-členný orchester. Spievať bude 40-členný spevácky zbor na balkóne koncertnej siene.

Kvety

Dekorácia vo forme kvetov bude ladená do bielo-krémovo-zelenej kombinácie. Polovica kvetov je od slovenských záhradníkov, zvyšná polovica je importovaná.

Hostia

Koncertná sieň Slovenskej filharmónie má kapacitu vyše 460 miest. Obsadené budú všetky z nich. Okrem osobných hostí prezidenta dostali pozvánku na slávnosť poslanci Národnej rady, členovia vlády, bývalí slovenskí prezidenti i bývalí predsedovia Národnej rady.

Podľa nepísaného zvyku boli na inauguráciu prezidenta pozvaní aj neúspešní kandidáti z prezidentských volieb.

Pozvánku dostali aj zástupcovia diplomatického zboru. Inaugurácie sa zúčastní bývalý prezident Českej republiky Miloš Zeman a bývalý predseda vlády Českej republiky a aktuálne poslanec Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Andrej Babiš.

Výnimočnou záležitosťou je, že po prvýkrát dostali pozvánku aj štátni tajomníci a bývalí predsedovia vlád SR.

Svätá omša Te Deum

Na svätú omšu sú pozvaní všetci, ktorí budú aj na slávnostnej schôdzi Národnej rady. Predsedajúcim bohoslužby bude bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský.

O hudobnú stránku svätej omše sa postará Katedrálny zbor sv. Martina/Slovenská filharmónia.

Snímka zo svätej omše svätenia olejov 1. apríla 2010 v Katedrále svätého Martina v Bratislave, ktorú celebroval arcibiskup Stanislav Zvolenský Foto: TASR/Pavel Neubauer Snímka zo svätej omše svätenia olejov v Katedrále svätého Martina v Bratislave, ktorú celebroval arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Vojaci

Počas programu inaugurácie sa do jednotlivých častí ceremónie zapojí vyše 150 vojakov.

Obed

Prezident Peter Pellegrini pozval na prvý slávnostný obed do paláca mladých ľudí a seniorov. Ide o 15 zástupcov študentov a 15 zástupcov seniorov.

Týmto gestom prezident zdôrazňuje dôležitosť medzigeneračnej solidarity ako základ fungovania spoločnosti. Budúci prezident sa vyjadril, že je dôležité spoločnosť spájať, keďže mladí prinášajú energiu a starší zase skúsenosti.

Pozrite si reportáž o oficiálnom portréte Petra Pellegriniho.

Menu

Na príprave jedla na prvý prezidentský obed sa budú podieľať študenti Hotelovej akadémie v Bratislave. Slávnostný obed prezidenta bude sprevádzaný tradičným slovenským menu v modernom prevedení.

Zasadajúci za stolom dostanú pirohy aj slovenskú rybu. V pripravených jedlách budú prevládať slovenské, lokálne a sezónne dostupné potraviny.

Slávnostná recepcia

Po prvýkrát sa slávnostná recepcia uskutoční v Barokovej záhrade Bratislavského hradu. Medzi pozvanými sú všetci hostia zo slávnostnej schôdze Národnej rady a osobní hostia prezidenta (rodina, priatelia), pretože ide o prvú recepciu Petra Pellegriniho na tomto poste.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok