Danko pre ta3: RTVS je komunistický podnik. Musí sa zmeniť, ja necúvnem

14.6.2024 14:16

Hosťom relácie Téma bol predseda SNS Andrej Danko. S moderátorkou Nikolou Detáriovou diskutovali o rozložení vládnych postov, ale aj na tému médií na Slovensku.

Andrej Danko
Foto: ta3/Martin Belej

Záujem o stoličku predsedu parlamentu

„Ono je to často prezentované médiami, ako keby to bol záujem Andreja Danka, ale je treba povedať, že dnes je politická situácia iná, ako keď sme zostavovali vládu,“ uviedol Danko. Predseda národniarov povedal, že v koalícii majú dohodu, že "niekedy v polovici leta" budú diskutovať o ďalšom rozložení síl v koalícii.

„My sa chceme zodpovedne v letných mesiacoch baviť o rozložení síl. Sme si plne vedomí zodpovednosti za fungovanie vlády,“ vyjadril sa.

Dianie v RTVS

Zákon o RTVS majú poslanci prerokovať budúci štvrtok (20.6.). Moderátorka sa ho opýtala, ako vníma kritiku voči avizovaným zmenám. „Môžete si o mne hovoriť, čo chcete, ale ja necúvam. Tá filozofia je, že RTVS je komunistický podnik, kde robí 1 800 ľudí a majú stratu. Nedokážu na reklamách zarobiť viac ako šesť miliónov a Markíza zarobí sto miliónov,“ priblížil Danko svoj pohľad.

Povedal, že ľudia v RTVS nie sú docenení z dôvodu prezamestnanosti. „RTVS sa musí zmeniť, musí sa reformovať. Je choré, ak niekto doobeda robí pre štát a poobede pre súkromnú firmu,“ dodal podpredseda parlamentu.

Prezradil, že v prvej fáze zmien príde poverený generálny riaditeľ na letné mesiace. Následne vyberú riaditeľa, ktorý bude riadiť RTVS. Na otázku, kto bude poverený riaditeľ odpovedal, „tak to nechcite vedieť, počkajte si“. Bližšie informácie prinesie až po diskusii s premiérom Robertom Ficom a prezidentom Petrom Pellegrinim.

Danko vs médiá

Vyjadril sa tiež k médiám všeobecne. Moderátorka sa ho opýtala, ako vníma, že je súčasťou vlády, počas ktorej pôsobenia protestujú zamestnanci dvoch televízií. Priblížil aj návrh, ktorý strana SNS chce priniesť do parlamentu.

Danko sa bude snažiť presadzovať úrad pre mediálne služby, ktorý by tvrdo „dbal o médiá“. Strana SNS chce tiež navrhnúť zdanenie sociálnych sietí Facebook a YouTube. Zároveň chce docieliť, aby sa médiá museli „vysporiadať s tým, či vysielali pravdu alebo nie“. Stanovili by teda pokuty vrátane najprísnejších sankcií pre vysielateľov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok