Macron sa chystá okúpať v Seine. Vykonajte veľkú potrebu do rieky, znie bizarná protestná výzva

13.6.2024 16:21

Francúzi opäť preukázali svoju kreativitu pri organizovaní protestov. Tentoraz kritici prezidenta Emmanuela Macrona plánujú vskutku bizarnú akciu. Prezident Emmanuel Macron chce vykonať demonštratívnu plavbu v rieke Seina. Jeho odporcovia vyzývajú verejnosť, aby v ten deň vykonala veľkú potrebu do svetoznámej rieky.

GPWKSLKW4AAtAYD.jpeg
Foto: X / Perú en Paris
Fotomontáž zobrazujúca zašpineného francúzskeho prezidenta na brehu Seiny

Prezident Macron sa má pripojiť k parížskej starostke Anne Hidalgovej, ktorá už skôr oznámila, že sa do Seiny ponorí. Cieľom je ukázať, že rieka je dostatočne čistá na športovanie počas nadchádzajúcich olympijských súťaží, akým je napríklad triatlon. Upozornil na to portál novinky.cz.

Vyčistená Seina

Kúpanie v Seine bolo na území francúzskej metropoly kvôli znečisteniu zakázané už pred viac ako sto rokmi. V posledných rokoch však Paríž investoval stovky miliónov eur do modernizácie čističiek či napojenia budov na kanalizáciu, čo značne zlepšilo kvalitu vody v rieke.

Spoločné kúpanie

Starostka Hidalgová si plávanie naplánovala na 23. júna. Podľa denníka L´Express starostka navrhla Macronovi, aby obaja demonštratívny ponor do Seiny urobili spoločne. Prezidentská kancelária zatiaľ na návrh starostky nereagovala.

Prezident sám v marci vyhlásil, že si pôjde zaplávať, aj keď termín nespresnil.

Terč vtipov

Túto aktivitu chcú využiť prezidentovi kritici. Na sociálnych sieťach sa rozšíril hashtag #JeChieDansLaSeineLe23Juin („23. júna sa vyprázdňujeme do Seiny“). Nechýbajú ani vtipné fotomontáže.

Tie zobrazujú záchodové misy zoradené pozdĺž Seiny, zašpineného Macrona v plavkách či spoločný skok prezidenta a starostky do rieky.

Prezidentská kancelária ani radnica na plány kritikov nereagovali. Portál FranceInfo však pripomína, že za znečistenie Seiny hrozí pokuta vo výške 68 eur.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. júla 2023 o tom, ako Paríž testoval otvárací ceremoniál olympiády.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok