Viskupič tvrdí, že štát by mal šetriť hlavne na sebe. Tomáš očakáva od opozície návrhy a nielen kritiku

Prvými hosťami interaktívnej relácie Z druhej strany boli Erik Tomáš (Hlas-SD) a Marián Viskupič (SaS).

asdasd
Foto: ta3

Politici si v novej relácii ta3 vyberali zo štyroch tém - vláda, NR SR, sociálne, ekonomika, pričom nevedeli, čo konkrétne sa za danou témou ukrýva. To sa dozvedeli až v momente, keď sa na obrazovke otočila pomyselná kartička. Následne o vybranej téme diskutovali päť minút.

Ochrana druhého dôchodkového piliera

Prvú tému v kategórii "sociálne" s názvom Ochrana druhého dôchodkového piliera si vybral minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. 

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) pred mesiacom otvoril tému, či by sa úspory z druhého piliera mohli investovať, napríklad do rozvoja slovenských diaľnic. 

"Keď sa investujú úspory v Amerike, prečo sa nemôžu na Slovensku. Na ministerstve práce nepripravujeme zmeny, čo sa týka druhého piliera a znižovania odvodov. Nie je to aktuálna téma a ani sa nerozpracovala myšlienka Roberta Fica," podotkol.

Druhý pilier je chránený Ústavou SR. Poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany SaS Marián Viskupič reagoval, že sporitelia v druhom pilieri už boli dostatočne "ukrátení". Doplnil, že všetky úspory sú na osobných dôchodkových účtoch sporiteľov. 

"Je dôležité, aby sa ich vláda nechytala. Pripravili sme aj návrh ústavného zákona," povedal Viskupič.

Minister práce pomenoval Viskupiča "ochrancom druhého piliera a obrancom znižovania odvodov". Sociálna poisťovňa je podľa neho v deficite.

Daň zo sladených nápojov

Druhú tému v kategórii "ekonomika" s názvom Daň zo sladených nápojov si vybral Marián Viskupič.

Ministerstvo financií SR upraví návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov. Po rokovaniach so zástupcami výrobcov a predajcami zohľadní niekoľko zmien. Strana SaS dávnejšie odkázala, že sa to podarilo vďaka jej tlaku.

Viskupič tvrdí, že sa zhodli na tom, že konsolidácia je dôležitá. "Budeme v parlamente jediní, ktorí budú jasne proti tomuto prijatiu. Minister práce by mal vnímať, že to ovplyvní chudobnejších ľudí. I napriek tomu sme urobili všetko preto, aby sa vyradili najmä nápoje pre športovcov či jogurtové nápoje," poukázal.

Treba návrhy, nie kritiku

Štát by mal podľa Viskupiča šetriť na sebe, konsolidovať na vlastných výdavkoch. "Týmto smerom by sa mala vláda vybrať. Mali by dať vedieť občanom, čo nás čaká a neminie a či to zaplatia všetko ľudia, alebo či štát bude šetriť na sebe," dodal.

Od opozície minister Erik Tomáš čaká nejaké návrhy a nie iba kritiku.

"Na druhej strane hovoríte, že ešte potrebujeme 1,4 miliardy eur a verejnosť čaká, kde ich nájdeme. No nepočujeme návrh, ako to zmeniť," tvrdí.

Kedy sa ale dozvieme detaily o dani zo sladených nápojov? 

"Rozpočet má svoje pravidlá, prijíma sa v určitých termínoch. Teraz máme leto na to, aby sme to všetko nastavili," ubezpečil šéf rezortu práce.

Ako odpovedal Marián Viskupič a Erik Tomáš na tretiu a štvrtú tému? To si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok