Upevňuje si moc dosádzaním si známych? Na ministerstve zdravotníctva má figurovať Kotlárov sused

13.6.2024 12:42

Kto riadi slovenské zdravotníctvo? Má to byť ministerka Zuzana Dolinková, no v zahraničí presadzuje názor celej krajiny splnomocnenec pre prešetrenie pandémie a poslanec Peter Kotlár. Jeho hlas na rezorte berú čoraz viac vážnejšie.

Peter Kotlár
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Právomoci Petra Kotlára siahajú ďalej, než samotné ministerstvo zdravotníctva priznáva.

Ukázalo sa tak na nedávnej konferencii v Ženeve, keď Slovensko v zastúpení Kotlára odmietlo aktualizáciu zdravotníckych predpisov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). 

Z prísediaceho pozorovateľa sa stal hlavný vyjednávač Slovenska a Peter Kotlár si presadil svoj postoj. 

Vedenie v iných rukách

Jeho konanie vzbudilo rozruch. Opozícia ho označila za „medzinárodnú blamáž“ a chce zvolať mimoriadne zasadnutie zdravotníckeho výboru.

Kritike sa nevyhla ani samotná ministerka Dolinková. Poslanci z výboru jej vyčítajú, prečo sa voči konaniu Kotlára neohradila a prenechala mu vedenie. 

Doteraz nie je jasné, ako sa k veci postaví rezort, a či vyvodí dôsledky. Ministerka uviedla len to, že diskusiu ohľadom tejto témy pozorne sleduje, no dištancovanie Slovenska od nových pravidiel WHO v prípade pandémie nazvala disociáciou.

Sused od vedľa

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevysvetlilo personálne zmeny úzko spojené s poslancom Petrom Kotlárom. 

Podľa denníka SME bude novým vedúcim sekcie krízového riadenia Matej Turzo, známy a sused Kotlára. Nie je jasné, ako sa Turzo dostal na túto pozíciu a či prešiel výberovým konaním. 

Odborníčka Ildikó Kukanová, ktorá riadila manažment covidu a pomoc Ukrajine počas utečeneckej krízy, musí miesto opustiť.

Kukanová bola z ministerstva prepustená po organizačných zmenách, ktoré umožnili vedeniu ministerstva prepustiť ju aj ďalšie dve riaditeľky.

Pozrite si záznam z 9. mája 2025, kde sa Peter Kotlár vyjadruje k odmietnutiu Pandemickej zmluvy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok