Všetci čakali, čo bude po atentáte. Zavládla nepriateľská atmosféra voči médiám, zhodnotil výbor na ochranu novinárov

Deň po atentáte na premiéra Roberta Fica, ktorý sa uskutočnil 15. mája, šéfovia 27 spravodajských médií útok odsúdili a vyzvali politikov, aby pátraním po páchateľoch ďalej nerozdeľovali spoločnosť. Výbor na ochranu novinárov zhodnotil atmosféru na Slovensku.

Fico, media.png
Foto: Facebook/Robert Fico, Profimedia

"Rovnako ako po vražde kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sme opäť na križovatke," uviedli v spoločnom vyhlásení, pričom narážali na Kuciakovu vraždu z roku 2018, ktorá bola pravdepodobne odvetou za jeho novinársku prácu o korupcii.

"Tento ohavný čin nesmie vyvolať ďalšiu agresiu, slovné útoky a pomstu... Všetci sa musíme pokúsiť situáciu zmierniť. V opačnom prípade sa bude napätie a násilie stupňovať," povedali vo vyhlásení.

Varovanie bez odozvy

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) upozornil, že na Slovensku sú novinári dlhodobo vystavení verbálnym útokom a prenasledovaniu zo strany celého politického spektra, a to aj za prozápadnej vlády, ktorá vládla predtým, ako sa Fico v októbri 2023 po štvrtýkrát vrátil k moci.

Tvrdí aj to, že varovanie redakcie zo 16. mája zostalo bez odozvy.

Počas poslednej návštevy CPJ na Slovensku sa jej zástupcovia stretli s novinármi, obhajcami slobody tlače a diplomatmi, ktorí v nasledujúcich dňoch po útoku opísali atmosféru ako "depresívnu", "toxickú" a "bezprecedentnú".

Viacerí uviedli, že pokus o útok na premiéra vnímajú ako novú kapitolu vo vojne vlády proti médiám. 

Pozrite si archívny rozhovor s podpredsedom Tlačovo-digitálnej rady SR Tomášom Kamencom o vzťahoch medzi novinármi a politikmi.

Ženy sa necítia bezpečne

CPJ uvádza, že novinárky sa už necítia bezpečne pri práci v médiách. "Dozvedela som sa veľa synoným pre prostitútky," povedala Beata Balogová, šéfredaktorka denníka SME, a opísala nárast sexualizovaných, agresívnych nenávistných prejavov, ktoré v posledných mesiacoch dostala prostredníctvom sociálnych médií a e-mailov.

Jedna z novinárok pre CPJ povedala, že niektoré ženy sa teraz rozhodujú, aké príbehy je bezpečné uverejniť a kam môžu ísť bez strachu, že budú slovne zneužité alebo napadnuté.

Bombic sa vyhrážal médiám

Podľa Mapping Media Freedom, projektu európskych organizácií na ochranu slobody tlače, ktorý sleduje, monitoruje a reaguje na porušovanie slobody tlače a médií v členských štátoch EÚ a kandidátskych krajinách, sa 18. mája konšpirátor Daniel Bombic v komentároch k videu na YouTube vyhrážal podpálením šiestich redakcií.

YouTube odvtedy video stiahol a zrušil Bombicov kanál pre porušenie usmernení platformy.

Od útoku z 15. mája polícia spolupracovala s poltuctom redakcií na posilnení ich bezpečnosti, uviedol pre CPJ vládny predstaviteľ oboznámený so situáciou pod podmienkou anonymity, keďže nebol oprávnený hovoriť verejne.

Politici sa médiám vyhrážajú odvetou

Výbor na ochranu novinárov upozorňuje aj na výroky predstaviteľov vládnej koalície, ktorí z atentátu obvinili novinárov.

"Je to vaša vina," povedal Ľuboš Blaha, podpredseda parlamentu, ktorý na sociálnych sieťach obviňuje tlač zo zaujatosti a novinárov očierňuje.

"Vy, liberálne médiá, politická opozícia, akú nenávisť ste šírili proti Robertovi Ficovi, postavili ste mu šibenicu," povedal novinárom predtým, ako premiéra koncom mája prepustili z nemocnice.

Nepriateľské médiá

Andrej Danko, šéf strany SNS, sa novinárov opýtal: "Ste už spokojní?" a varoval, že sa začala "politická vojna" a dôjde k "zmenám v médiách".

Novinári pre CPJ uviedli, že ich neprekvapil. Prostredie pre tlač sa zhoršilo od Kuciakovej vraždy v roku 2018, ktorá vyvolala najväčšie protesty na Slovensku od zamatovej revolúcie v roku 1989.

Demonštranti žiadali vyšetrenie vraždy novinára a voľby, čím donútili vtedajšieho premiéra Fica, aby v priebehu niekoľkých týždňov odstúpil.

Počas svojho pôsobenia v opozícii premiér vystupňoval svoju mediálnu rétoriku proti nezávislým médiám, voči ktorým bol dlhodobo otvorene agresívny, keďže novinári odhaľovali viaceré jeho škandály.

Fico úspešne využíval dezinformačné kanály na získanie popularity šírením konšpirácií počas pandémie Covidu-19, pripomína výbor.

Slováci dôverujú médiám menej

Štúdia think tanku Globsec z roku 2023 zistila, že médiám dôveruje len 37 % Slovákov, zatiaľ čo v susednej Českej republike je to 53 %, čo podľa nej odráža prostredie, ktoré je už dlhé roky toxické.

V novembri premiér vo videu na Facebooku označil štyri popredné médiá za "nepriateľov" a jeho úrad vyhlásil, že s nimi prestane komunikovať pre ich "nepriateľské politické postoje". Toto video už nie je dohľadateľné.

Novinári sa obávajú drakonických zmien

Novinári pre CPJ uviedli, že sa obávajú, že politici využijú útok na premiéra ako zámienku na presadenie zmien.

Očakáva sa, že parlament ešte pred letom schváli zákon, ktorým sa zruší verejnoprávne médium Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ktoré šéf Smeru obvinil zo zaujatosti, a vláda získa väčšiu kontrolu nad jeho plánovaným nástupcom - Slovenskou televíziou a rozhlasom (STVR).

Úradník ministerstva kultúry Lukáš Machala, ktorý spochybnil, či je Zem guľatá, a nazval Investigatívne centrum Jána Kuciaka, novinársku neziskovú organizáciu založenú po Kuciakovej vražde "morom" na vyšetrovanie dezinformácií, bol často označovaný za potenciálneho kandidáta na post riaditeľa STVR. 

Tento dohad však poprel na tlačovej konferencii ministerstva kultúry, keď bol na kontrole rezortu Fico.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok