Z bazéna pred súd pre diskrimináciu. Transrodová plavkyňa chcela súťažiť na olympiáde

13.6.2024 12:54

Transrodová plavkyňa Lia Thomasová nebude môcť súťažiť na olympiáde v Paríži. Medzinárodný športový súd (CAS) rozhodol o tom, že nemá právo podať námietku proti pravidlám svetového riadiaceho orgánu plávania.

Lia Thomas
Foto: TASR/AP

Rozhodnutie prišlo len niekoľko dní pred olympijskými plaveckými skúškami v USA, pripomína CNN.

Diskriminačné ustanovenia

Dvadsaťpäťročná Thomasová podala v januári žalobu na CAS v snahe zrušiť zákaz a opäť sa zúčastniť na elitných ženských pretekoch. Argumentovala, že ustanovenia sú nielen „neplatné a nezákonné“, ale sú voči nej aj diskriminačné. Trojčlenný senát CAS však prípad zamietol, píše agentúra Reuters.

Predstavitelia organizácie World Aquatics, ktorá združuje plavecké športy, vo vyhlásení uviedli, že rozhodnutie z tohto týždňa je „významným krokom vpred v našom úsilí o ochranu ženského športu“.

Senát Medzinárodného športového súdu rozhodol, že Thomasová sa „zatiaľ“ nemôže zúčastňovať na svetových plaveckých súťažiach.

Súťažiť môže len na podujatiach pod hlavičkou USA Swimming, ktorý je hlavným riadiacim orgánom pre súťažné plávanie v Spojených štátoch.

Tie sa však nekvalifikujú ako elitné podujatia. Zároveň senát uviedol, že národné federácie nemajú právomoc upravovať uplatňovanie pravidiel svetového riadiaceho orgánu.

Víťazka národného titulu

Thomasová sa ako plavkyňa ženského tímu na Pensylvánskej univerzite stala prvou transrodovou športovkyňou, ktorá sa v marci roku 2022 stala víťazkou národného univerzitného šampionátu.

O niekoľko mesiacov neskôr organizácia World Aquatics ratifikovala svoju aktualizovanú rodovú politiku, ktorá nadobudla účinnosť v marci 2023. 

Pozrite si archívnu reportáž z 9. júna 2024 o národných rekordoch slovenských plavcov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok