Na trhu sú falošné slovenské melóny. Tie skutočné ešte len rastú, zákazníci sa nechávajú oklamať

13.6.2024 11:00

Melóny, ktoré sú v tomto období ponúkané v stánkoch pri cestách alebo na trhoch a pýšia sa slovenským pôvodom, rozhodne slovenské nie sú. Pestovatelia upozorňujú spotrebiteľov, aby sa nenechali nalákať na ich kúpu od obchodníka, ktorý ľudí zavádza.

V rebríčku zdražovania vyhrali melóny. Zákazníci v obchodoch si priplatia viac, vodiči naopak menej
Foto: TASR / Štefan Puškáš

Slovenské melóny ešte len rastú

Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová spresnila, že slovenské melóny v polovici júna len rastú na poliach južného Slovenska.

Oslovení slovenskí pestovatelia hovoria, že ich melóny ešte len budú kvitnúť alebo sa už začínajú vytvárať drobné plody.

Prvé slovenské melóny z tohtoročnej úrody, ktoré sa pestujú voľne na poliach, sa budú zbierať najskôr o mesiac, v polovici júla. Melóny z fóliovníkov prídu na rad o niečo skôr, pravdepodobne začiatkom júla.

Vedomé klamanie zákazníka

"Aj ja osobne som sa v týchto dňoch stretol s predajom slovenských melónov pri cestách. Žiadne slovenské melóny to nie sú. Ide o vedomé klamanie zákazníka. Pôvod týchto melónov nepoznáme a môžeme aj oprávnene polemizovať, nakoľko sú bezpečné pre náš organizmus. Melóny z mimoeurópskych krajín sú pestované za iných podmienok ako v Európskej únii. Prípravky na ochranu rastlín sa mimo Únie používajú v oveľa väčšej miere než v Únii," povedal Jakub Mankovecký zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Informovanie o sezónnosti

SPPK poukazuje na zavádzanie spotrebiteľov tými obchodníkmi, ktorí využívajú nevedomosť zákazníkov.

Aj preto je na mieste vzdelávanie spotrebiteľa a apel viac nakupovať sezónnu slovenskú produkciu.

"Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, kedy a ktoré slovenské ovocie a zelenina sa dá v čerstvom stave kúpiť. Poďme preto viac so zákazníkmi hovoriť o sezónnosti, aby sme viac podporili našu produkciu, nie dovážanú. Prírodu nemôžeme naháňať, aj slovenské melóny potrebujú čas na to, aby zakvitli, narástli a dozreli. Apelujem preto na spotrebiteľov, aby nakupovali s rozumom a nedali sa nachytať," zdôraznil podpredseda SPPK Jozef Šumichrast.

Slovensko podľa SPPK nie je sebestačné v produkcii melónov. Poľnohospodárov, ktorí sa dnes ešte stále venujú tomuto artiklu poľnohospodárskej produkcie, zostalo už len torzo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok