Slováci sa dočkali. Parlament schválil jednodňovú diaľničnú známku, takáto bude jej cena

12.6.2024 14:19 , Aktualizované: 12.6.2024 18:59

Od 1. augusta bude na Slovensku k dispozícii nová jednodňová diaľničná známka. Poslanci zároveň schválili zrušenie tzv. ročnej diaľničnej známky, ktorú nahradí len 365-dňová verzia.

Minister dopravy Jozef Ráž vyjadril spokojnosť so schválením zavedenia jednodňovej známky ešte pred letnou sezónou. „Výrazne tým pomôžeme všetkým, ktorí sa chcú vybrať na krátke výlety po Slovensku, a tiež zahraničným turistom, ktorí Slovenskom prechádzajú na ceste za letnou dovolenkou,“ dodal.

Jednodňová známka bude platiť počas kalendárneho dňa, na ktorý bola zakúpená, a nie 24 hodín od nákupu. Tento systém už funguje napríklad v Česku či Rakúsku. Nová známka bude stáť 5,40 eura.

Zrušenie ročnej známky

Okrem zavedenia novej známky schválil parlament aj zrušenie „ročnej“ diaľničnej známky. V ponuke tak zostane len „365-dňová“ známka.

„Táto duplicita spôsobovala problémy. Často sa stávalo, že si ich vodiči plietli a mysleli si, že ročná platí rok od zakúpenia, čo, samozrejme, nebola pravda. Takto v tom konečne bude poriadok,“ zdôvodnil Ráž.

Pozrite si rozhovor s dopravným analytikom, ktorý jej zavedenie ešte pred letom okomentoval v apríli 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok