Opätovná chyba? Pápež údajne zopakoval hanlivé označenie pre homosexuálov

12.6.2024 13:42

Podľa talianskych médií pápež František na stretnutí s talianskymi biskupmi zopakoval hanlivý výraz pre homosexuálov, za ktorý sa pred niekoľkými týždňami ospravedlnil. Pápež 20. mája povedal, že v cirkvi a niektorých seminároch je „príliš veľa buzerantov“.

Vatican_Pope408561.jpg
Foto: TASR/AP

V utorok na stretnutí s biskupmi za zatvorenými dverami údajne povedal, že vo Vatikáne „vo vzduchu cítiť zápach buzerantstva“, a hoci mladí muži s homosexuálnymi sklonmi sú „dobrí chlapci“, je lepšie nepúšťať ich do seminárov, informovala v stredu agentúra ANSA.

Františkove vyjadrenia podkopávajú jeho imidž reformného pápeža, ktorý je otvorený zmene prístupu cirkvi aj voči LGBT+ komunite.

Denník Corriere della Sera v utorok informoval, že pápež údajne použil túto frázu v súvislosti s kritikou „homosexuálnej ideológie“, ktorá je príliš silná a nevhodná na štúdium v seminári, ak je homosexualita osoby zdrojom pýchy alebo chvály.

Nemusí si byť vedomí povahy slova

Talianske médiá tiež citovali nemenovaných biskupov, ktorí sa zúčastnili na stretnutí, podľa ktorých si rodený argentínsky pápež nemusí byť vedomý pejoratívnej povahy talianskeho slova „frociaggine“, ktoré použil.

František, ktorého vlastné meno je Jorge Mario Bergoglio, má talianske korene a už predtým sa v taliančine dopustil niekoľkých jazykových chýb a nepresností. Údajné použitie hanlivého výrazu o homosexuáloch by však bolo druhým prípadom v priebehu niekoľkých týždňov.

Keď pápež minulý mesiac použil tento výraz, Vatikán vydal ospravedlňujúce vyhlásenie, v ktorom uviedol, že František „nemal v úmysle nikoho uraziť alebo sa vyjadriť homofóbne a ospravedlňuje sa tým, ktorí sa cítia byť urazení jeho použitím tohto výrazu,“ informuje agentúra ANSA.

Zmiernený postoj k homosexualite

Pápež František vo všeobecnosti zmiernil postoj cirkvi k homosexualite, v minulosti napríklad v súvislosti s homosexuálmi povedal: „Kto som ja, aby som ich súdil?“ Zároveň však trvá na katolíckej dogme, že praktizovanie homosexuálnych skutkov je hriech, uvádzajú médiá.

Vatikán vo viacerých svojich dokumentoch zakazuje prijímať do seminárov ľudí, ktorí praktizujú sex s osobami rovnakého pohlavia, majú „hlboko zakorenené homosexuálne sklony“ alebo sú podporovateľmi homosexuálnej kultúry.

Touto otázkou sa zaoberajú aj nové pravidlá fungovania seminárov, ktoré vypracovali talianski biskupi. Text ešte nebol schválený Vatikánom. Katolícka cirkev v Taliansku v posledných desaťročiach zaznamenala výrazný pokles záujmu o kňazstvo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok