Luxusná budova zmizne, bránila totiž výhľadu na horu Fudži. Developeri dúfali, že si to nikto nevšimne

12.6.2024 09:42

Luxusnú desaťposchodovú budovu v Tokiu zbúrajú, pretože blokuje výhľad na horu Fudži, rozhodli japonské úrady. Proti developerskému projektu, ktorý dokončili len nedávno, protestovali obyvatelia mesta od začiatku.

Fudži
Foto: Profimedia

Práve výhľad na najvyššiu japonskú horu mal byť podľa developerov najväčšou prednosťou projektu.

Neprihliadali na krajinu

Gurando Mezon Kunitači Fudžimidóri (voľne preložené ako Grand maison Kunitači v ulici s výhľadom na Fudži) pozostáva z celkovo 18 bytov s plochou až 76 metrov štvorcových.

Za jednu bytovú jednotku záujemcovia zaplatili 82 miliónov jenov (takmer pol milióna eur).

Spoločnosť Sekisui House, ktorá za projektom stojí, uvádza, že budova je v poriadku a v súlade so zákonom. "Nevenovali sme však dostatočnú pozornosť vplyvu na okolité prostredie, napríklad na krajinu," zhodnotili teraz jej zástupcovia.

Budova v Japonsku Foto: jiji.com Bez názvu.jpg

Budovu ukrátili o jedno poschodie

Podľa pôvodných plánov mala byť budova jedenásťposchodová, po niekoľkých stretnutiach s miestnymi obyvateľmi predmestia ale spoločnosť Sekisui House projekt o poschodie znížila. Budúci majitelia bytov sa do budovy mali nasťahovať v júli.

Hoci je centrum japonskej metropoly známe výškovými budovami, vo väčšine obytných štvrtí naďalej prevládajú nižšie domy.

Spoplatnenie vstupu na horu

Najvyšší japonský vrchol ročne priláka tiež rad turistov. Japonské úrady nedávno pristúpili k zavedeniu online registrácií pre výstup na horu, ktorý predtým spoplatnili 2000 jenov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok