Poslanci chcú mať pre prázdninami pokoj. Schválili mnohé zákony, zmeny sa udejú v doprave aj vo financiách

12.6.2024 09:00 , Aktualizované: 12.6.2024 19:33

Poslanci Národnej rady ukončili rokovací deň. Nižšie uvádzame schválené body rokovania, okrem iného aj súhlas s rozsiahlymi zmenami v leteckej doprave, cestnej doprave, no aj so zvýšenými príspevkami pre určité sociálne skupiny.

Koniec schôdze

Poslanci Národnej rady ukončili druhý rokovací deň 15. schôdze diskusiou k novele Trestného zákona z dielne poslankýň z Progresívneho Slovenska. Cieľom návrhu je posilniť ochranu pred rôznymi formami rodovo-podmieneného násilia, vrátane kybernetického. Má tiež pomôcť vytvoriť bezpečné prostredie offline aj online.

"Návrh okrem novej skutkovej podstaty sexuálneho obťažovania zahŕňa aj formy kybernetického násilia, ktorým dnes osoby, najmä, no nie výlučne ženy, čelia čoraz častejšie, ako je napríklad mobbing, krádež identity, ponižovanie či nežiadúce zdieľanie intímnych fotografií alebo videí bez súhlasu," načrtli predkladateľky. Legislatíva navrhuje aj ďalšie úpravy.

Štvrtok (13. 6.) ráno by mali poslanci začať diskusiou k novele zákona o azyle, ktorá prináša najmä zmeny vo vyplácaní príspevku za ubytovanie odídencov.

Právo na opravu

Opätovne by sa mohol zaviesť inštitút práva na opravu, pribudnúť by mohli aj nové povinnosti pre prevádzkovateľov spravodajských portálov v súvislosti s diskutérmi. Národná rada v stredu posunula do druhého čítania novelu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorú predložili poslanci za SNS.

Novela má podľa predkladateľov posilniť ochranu osobnostných práv a zvýšiť transparentnosť médií. Inštitút tzv. práva na opravu má nahradiť súčasné právo na vyjadrenie. "Právo na opravu umožňuje fyzickým a právnickým osobám žiadať o uverejnenie opravy nepravdivých alebo neúplných skutkových tvrdení, ktoré zasahujú do ich cti, dôstojnosti alebo dobrej povesti," ozrejmila strana.

Opatrenia týkajúce sa HZS

Opatrenia na zabránenie zneužívania označenia a znaku Horskej záchrannej služby, ako aj úpravu pravidiel registrácie a členstva v Národnej asociácii horských vodcov SR navrhuje novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS) z dielne poslanca Samuela Migaľa (Hlas-SD), ktorú v stredu posunula Národná rada do druhého čítania. Legislatíva rieši aj ďalšie problémy vyplývajúce z aplikačnej praxe.

Novelou sa má jasne vymedziť výcvik horských záchranárov ako jedna z úloh HZS. "V praxi často dochádza k odlišnej interpretácii pojmu úlohy horskej služby orgánmi ochrany prírody, ktoré podmieňujú uskutočňovanie výcviku v teréne chránených území svojím predchádzajúcim súhlasom," vysvetlil predkladateľ.

Príspevky pre zdravotnícke organizácie

Štyrom zdravotníckym organizáciám budú po novom zdravotné poisťovne vyplácať príspevky v štvrťročných splátkach, nie v plnej výške na začiatku roka ako doteraz. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou poslanca Vladimíra Baláža (Smer-SD), ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady. Odobrili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa upravuje zákon o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve.

"Cieľom návrhu zákona je efektívnejšie riadenie peňažných tokov v rámci verejného zdravotného poistenia a zmierniť jednorazový finančný úbytok zdrojov na začiatku kalendárneho roka," uviedol Baláž. Argumentuje, že financovanie celého sektora verejného zdravotného poistenia je priebežné. Ako príklad uvádza výber poistného od ekonomicky aktívnych obyvateľov či výplatu platieb za poistencov štátu.

Hasičská rovnošata

Nárok hasičov na rovnošaty by sa mohol upraviť a zvýšiť. Vyplýva to z novely zákona o Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ), ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"Návrh zákona najmä zvyšuje percentuálne nároky príslušníkov HaZZ týkajúce sa nárokov na poskytnutie rovnošaty a jej súčastí, ale navrhujú sa aj ďalšie úpravy týchto nárokov podľa vzoru právnej úpravy týkajúcej sa príslušníkov Policajného zboru (PZ)," hovorí dôvodová správa. Predkladateľ argumentuje čiastočným dorovnaním nárokov hasičov s policajtami, ale aj infláciou a vyššími cenami rovnošiat.

Vojenské zastúpenie v Španielsku

Slovensko bude mať nové vojenské zastúpenie na Veliteľstve Zboru rýchleho nasadenia NATO v španielskej Valencii.

Celkovo sa počet vojenských zástupcov vo vojenských štruktúrach NATO a Európskej únie navýši zo 107 na 111.

"Aktualizácia vojenského zastúpenia sa navrhuje v nadväznosti na zmeny v globálnom bezpečnostnom prostredí, pričom odráža potreby Slovenskej republiky v procese implementácie transformačných zmien, platných medzinárodných záväzkov voči spojencom v NATO a EÚ a bilaterálnych dohovorov s partnermi. Rozšírenie vojenského zastúpenia súčasne súvisí s realizáciou opatrení v oblasti obrany a odstrašenia na východnom krídle NATO," vysvetlil predkladateľ.

Prístup k tehotným študentkám

Na vysokých školách sa upraví prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov.

Zmeny sa dotknú aj študentov, ktorí sa starajú o dieťa so zdravotným postihnutím mladšie ako päť rokov. Novelizácia sa týka najmä učebných plánov, prerušení štúdia a platenia školného.

Prijali aj novelu zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania.

Vyslanie vojakov na operácie EUNAVFOR Aspides

Do veliteľstva operácie EUNAVFOR Aspides v Grécku vyšle Slovenská republika do päť príslušníkov Ozbrojených síl SR. Cieľom operácie je zaistiť námornú bezpečnosť a slobodu plavby v súvislosti s krízou v Červenom mori.

"Operácia bola zriadená v reakcii na rastúci počet bezpečnostných incidentov vrátane útokov, svojvoľných alebo nezákonne zadržaných a zabavených civilných a obchodných plavidiel zo strany hnutia húsíjov, ktoré týmto ohrozujú námornú bezpečnosť v regióne Červeného mora, Adenského zálivu, Arabského mora a Perzského zálivu," priblížil rezort obrany.

Povinnosti používateľov dronov

Ministerstvo dopravy zriadi register prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov, bezpilotných lietadiel, ktorých projektový návrh podlieha certifikácii, aj register pilotov na diaľku.

Registre bude viesť a spravovať Dopravný úrad, prístup do nich budú mať len vybrané orgány štátnej správy na základe žiadosti.

Spoločne so zriadením registrov rezort dopravy v zákone upravil aj povinnosti prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov i povinnosti vlastníkov bezpilotných lietadiel, ktorých projektový návrh podlieha certifikácii.

V zákone takisto pribudne povinnosť pre prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov uzavrieť zmluvu o poistení za škodu, ktorú by mohli spôsobiť.

Zvolenie člena dozornej rady ÚDZS

Poslanci zvolili za člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Štefana Durdíka.

Durdík by sa mal funkcie ujať 25. júna. Nahradí Juraja Váňu, ktorému 24. júna uplynie päťročné funkčné obdobie. Vyplýva to z uznesenia, ktoré parlament v stredu prijal.

Nové pravidlá pre predčasné splatenie úveru

Možnosť veriteľa požadovať úhradu celej dlžnej sumy pri nesplácaní úveru má mať nové pravidlá.

Tie majú zohľadňovať aj iné kritériá ako počet omeškaných splátok. Vyplýva to z návrhu novely Občianskeho zákonníka z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý Národná rada posunula do druhého čítania.

Cieľom je zosúladiť slovenskú legislatívu so závermi Súdneho dvora Európskej únie (EÚ), ktorý v prípade, týkajúcom sa Slovenska, poukázal na nesúlad vnútroštátnej právnej úpravy s normami EÚ. Ministerstvo preto navrhuje nové pravidlá pre uplatnenie práva na predčasné splatenie úveru.

Jednodňová diaľničná známka

Ministerstvo dopravy zavedie od 1. augusta diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Umožní to novela zákona o diaľničnej známke.

Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok, tá totiž nemá podľa rezortu dopravy popri existujúcej 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky je v súlade s požiadavkami európskej smernice. Cieľom je vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest.

Jednodňová známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Nikoly Detáriovej.

Dozor na cestách I.-III. triedy

Štátny odborný dozor nad cestami prvej až tretej triedy a nad miestnymi cestami bude môcť vykonávať aj ministerstvo dopravy.

Túto kompetenciu bude môcť využiť v prípade, ak to bude vyžadovať naliehavý verejný záujem alebo pôjde o okolnosti osobitného zreteľa. Vyplýva to z novely zákona o pozemných komunikáciách (cestný zákon).

"Účelom návrhu je rozšíriť dozornú (kontrolnú) právomoc ministerstva ako ústredného orgánu štátnej správy pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie na cestách I. až III. triedy a miestnych cestách. Súčasná právna úprava neposkytuje ministerstvu náležité kompetencie v prípadoch, ak nežiaducimi opatreniami orgánov miestnej štátnej správy či obcí dôjde k ohrozeniu verejného záujmu na zabezpečení plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky," uviedol rezort dopravy v dôvodovej správe.

Príspevok za ubytovanie odídenca

Príspevok za ubytovanie odídencov by sa mal po novom poskytovať iba 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska na území SR.

Bez časového obmedzenia by ho mohli čerpať definované zraniteľné skupiny osôb.

Nový systém má zabezpečiť väčšiu adresnosť a najmä udržateľnosť podpory na ďalšie obdobia. Vyplýva to z novely zákona o azyle, ktorú v stredu poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. O novele rokuje parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Dohoda o leteckej doprave

Národná rada súhlasila s ratifikáciou komplexnej dohody o leteckej doprave medzi členskými štátmi Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) s EÚ a jej členskými štátmi.

Od dohody sa očakáva, že prinesie nové príležitosti v oblasti leteckej dopravy i hospodárske výhody pre obe strany.

Dohoda umožňuje leteckým dopravcom z EÚ prevádzkovať priame lety z ktoréhokoľvek letiska v EÚ na všetky letiská v štátoch ASEAN.

Rovnako leteckí dopravcovia štátov ASEAN budú môcť obsluhovať destinácie z krajín ASEAN do EÚ.

Spoločný letecký priestor medzi EÚ a Ukrajinou

Poslanci súhlasili s Dohodou o spoločnom leteckom priestore medzi Európskou úniou (EÚ), jej členskými štátmi a Ukrajinou. Cieľom je postupné vytvorenie spoločného leteckého priestoru medzi týmito krajinami, ktorý sa opiera o rovnaké pravidlá v oblasti bezpečnosti, bezpečnostnej ochrany, manažmentu letovej prevádzky, životného prostredia či ochrany spotrebiteľa.

"Na tento účel sa v dohode stanovujú pravidlá, technické požiadavky, administratívne postupy a základné prevádzkové normy a vykonávacie pravidlá, ktoré sa uplatňujú medzi zmluvnými stranami. Uvedený spoločný letecký priestor je založený na voľnom prístupe k trhu leteckej dopravy a na rovnakých podmienkach hospodárskej súťaže," uviedlo Ministerstvo dopravy SR v materiáli predloženom do parlamentu.

Dohoda o leteckej doprave medzi EÚ a Katarom

Poslanci súhlasili s Dohodou o leteckej doprave medzi EÚ, jej členskými štátmi a Katarským štátom. Impulzom na začatie rokovaní o dohode bolo zvyšovanie významu ekonomických a obchodných vzťahov, ako aj nárast turizmu medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ a Katarom. Vyplýva to z materiálu, ktorý je zaradený na rokovanie parlamentu.

Dohodu vyrokovala Európska komisia na základe rozhodnutia Európskej rady. Návrh dohody podpísali zástupcovia EÚ a Kataru v októbri 2021 a súhlas s predbežným vykonávaním udelila prezidentka o mesiac skôr s tým, že sa dohoda predbežne vykonáva od dátumu jej podpisu.

Do zoznamu omamných látok ide HHC

Zoznam omamných a psychotropných látok by sa mohol rozšíriť. Zaradiť sa doň majú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania.

"HHC sa predáva otvorene ako legálna náhrada za výrobky z konope s obsahom THC, hoci dostupné informácie naznačujú, že účinky HHC sú podobné ako u THC. (...) Informácie z prebiehajúcich výskumov týkajúcich sa účinkov HHC a príbuzných látok naznačujú potenciál vytvárania návyku, ako aj psychickú a fyzickú závislosť charakterizovanú zmenami správania a závažnými zdravotnými a psychosociálnymi dôsledkami," priblížil rezort zdravotníctva v materiáli.

Utorkové rokovanie pred prázdninami

Poslanci v utorok ukončili prvý rokovací deň 15. schôdze diskusiou o návrhu novely Občianskeho zákonníka z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Upraviť má možnosť veriteľa požadovať úhradu celej dlžnej sumy pri nesplácaní úveru.

Cieľom je zosúladiť slovenskú legislatívu so závermi Súdneho dvora Európskej únie (EÚ), ktorý v prípade, týkajúcom sa Slovenska, poukázal na nesúlad vnútroštátnej právnej úpravy s normami EÚ.

Rezort spravodlivosti preto navrhuje nové pravidlá pre uplatnenie práva na predčasné splatenie úveru.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok