Ultra chaos, okomentovala správanie vlády Holečková. Drucker si myslí, že niektorí voliči Hlasu volili v eurovoľbách Smer z úcty voči Ficovi

11.6.2024 22:42

Hosťami relácie Král na ťahu boli zástupcovia Hlasu-SD Tomáš Drucker a Branislav Ondruš a reprezentanti KDH Martina Holečková a Martin Šmilňák. S moderátorom Braňom Králom diskutovali o výsledkoch eurovolieb, ale aj o tom, aký vplyv budú mať na fungovanie štátu.

kral
Foto: ta3

Výsledky eurovolieb

Strana Hlas-SD získala v eurovoľbách jeden mandát, do europarlamentu sa „vykrúžkoval“ Branislav Ondruš. „Voľby rozhodla veľmi hlboká polarizácia v spoločnosti,“ vyjadril sa k výsledku eurovolieb Ondruš.

„Pre mňa osobne je dôležité, že za Slovensko máme 6 sociálno-demokratických poslancov. V praxi to znamená, že takmer polovica mandátov pripadne sociálnej demokracii. Myslím si, že toto bude veľmi dôležité pre naše pôsobenie na pôde samotného Európskeho parlamentu,“ dodal.

Aj KDH získalo jeden mandát. Do Bruselu opäť vyšle Miriam Lexmann. „Dá sa na to pozerať tak, že v absolútnych číslach sme získali o 10-tisíc hlasov viac, čiže toto pokladáme za úspech,“ zhodnila Holečková. Dodáva, že Lexmann bude súčasťou frakcie EPP, čo jej môže pomôcť v snahe dosiahnuť niečo na pôde Bruselu.

Šmilňák naznačil, že novozvolený europoslanec Ondruš splýva so stranou Hlas-SD. Zároveň si o výsledku eurovolieb myslí, že ho poznačila polarizácia. Zdôraznil tiež vyššiu volebnú účasť. „Všetky politické strany sa snažili postaviť silných lídrov, čiže všetci tomu pripisovali väčší význam,“ priblížil. Nemyslí si, že to bola súťaž medzi Smerom a PS, úspešných podľa neho bolo päť strán.

Drucker reagoval na otázku, ako môžu eurovoľby poznačiť fungovanie vo vláde na Slovensku. Nastavenie Národnej rady je dané parlamentnými voľbami, preto naznačil, že nečaká veľké zmeny.

Myslí si tiež, že eurovoľby boli poznačené atentátom na premiéra. „Ja som o tom presvedčený, že istým spôsobom aj možno časť voličov Hlasu v tomto prípade z nejakej úcty voči premiérovi možno volila stranu Smer,“ uviedol minister.

Fungovanie aktuálnej vlády

Drucker sa vyjadril, že aktuálna vláda si neposiela odkazy cez médiá, naopak, snaží sa témy diskutovať napríklad na koaličných schôdzach. Ak by vo vláde "obťažovali" voličov vlastnými hádkami, podľa jeho slov by sa vláda vrátila k spôsobom tej predošlej. Prípadné nedorozumenia vo vláde chcú riešiť na „platforme koaličnej rady“. Snahu opozície poukazovať na konflikty vníma len ako bežnú opozičnú prácu.

Holečková označila terajšie správanie vlády za „ultra chaos“. „Naozaj nechať druhý najvýznamnejší post v štáte takto dlhodobo neobsadený určite nie je dobrý signál. Jednoducho to ľudom hovorí, že ide o nejaký boj o stoličky,“ vyjadrila sa.

Šmiľňák dodal, že „sme na pokraji ústavnej krízy“. O pár dní prebehne výmena na poste hlavy štátu, Slovensku chýba riadny predseda parlamentu, podpredseda parlamentu odchádza do europarlamentu a chýba aj riadny riaditeľ SIS, vymenoval poslanec KDH. Dodal, že dlhodobo má byť na PN aj premiér, ktorý však za to nemôže.

Ondruš reagoval, že KDH bolo súčasťou dvoch koalícií vo vládach, ktoré sa rozpadli. „Ja tomu rozumiem, že politici, ktorým ide o stoličky a kreslá, tak ich to musí veľmi trápiť a považujú za chaos, ak nie sú obsadené,“ adresoval poslankyni KDH.

Záznam diskusie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok