Hunter Biden je vinný. Syna prezidenta USA obvinili vo všetkých troch bodoch obžaloby

11.6.2024 17:39 , Aktualizované: 11.6.2024 22:19

Súdna porota v štáte Delaware uznala syna amerického prezidenta Huntera Bidena vinným vo všetkých troch bodoch obžaloby v kauze držania zbrane, informuje AP. Porotcovia uznali potomka prezidenta Joea Bidena vinným z toho, že v roku 2018 v dotazníku zatajil užívanie drog, aby si mohol zaobstarať revolver, ktorý neskôr nelegálne vlastnil 11 dní. Porota sa o verdikte radila počas dvoch dní spolu tri hodiny.

Sú tu pre neho

Pri prečítaní verdiktu podľa AP nedával najavo emócie. Neskôr poplácal svojho advokáta po chrbte, pobozkal svoju ženu Melissu a spoločne opustili súdnu sieň.

Prvá dáma Jill Bidenová na súd prišla niekoľko minút po oznámení verdiktu a držala Huntera Bidena spolu s jeho manželkou za ruku, keď opúšťali budovu súdu. Spoločne potom nastúpili do auta a odišli bez odpovede na otázky novinárov. Biely dom neskôr oznámil, že prezident Biden v utorok odletí do Wilmingtonu.

Po oznámení verdiktu prezident Biden uviedol, že výsledok procesu prijme, "bude naďalej rešpektovať súdny proces" a naznačil, že sa jeho syn odvolá. "Jill a ja tu pre Huntera a zvyšok našej rodiny vždy budeme s podporou a láskou. Na tom sa nikdy nič nezmení," uviedol prezident vo vyhlásení.

V písomnom vyhlásení po vynesení rozsudku Hunter Biden uviedol, že ho výsledok sklamal, ale je vďačný za podporu rodiny a priateľov. Jeho právny zástupca uviedol, že "budú aj naďalej dôrazne pokračovať vo všetkých dostupných právnych krokoch".

Nikto nad zákonom

Špeciálny prokurátor David Weiss, ktorý viedol niekoľkoročné federálne vyšetrovanie Huntera Bidena, po vynesení rozsudku uviedol, že "nikto v tejto krajine nestojí nad zákonom".

Bidenovi mladšiemu hrozí až 25 rokov väzenia, avšak takýto trest je v prípade doposiaľ netrestaných osôb nepravdepodobný. Podľa AP tak nie je jasné, či sudkyňa Maryellen Noreiková Huntera Bidena vôbec pošle za mreže.

Termín, kedy bude oznámená výška trestu, zatiaľ nebol stanovený, sudkyňa však podľa agentúry Reuters uviedla, že sa tak štandardne deje 120 dní po vynesení rozsudku.

Súd sa odohráva na pozadí predvolebnej kampane, v ktorej prezident Biden usiluje o znovuzvolenie do Bieleho domu ako kandidát Demokratickej strany.

Jeho republikánskym vyzývateľom je exprezident Donald Trump, ktorého predminulý týždeň porota v New Yorku uznala vinným z falšovania podnikateľských záznamov a ktorý je obžalovaný ešte v ďalších troch prípadoch.

Okrem toho je prezidentov syn obžalovaný tiež z neplatenia daní, pričom v tejto kauze je začiatok hlavnej časti súdneho procesu plánovaný na september.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok