Už viete, kde budete dovolenkovať? Obľúbená destinácia Slovákov bojuje so švábmi, v iných sa množia exotické pavúky

11.6.2024 16:51

V Španielsku úrady vyhlásili výstrahu pred švábmi, ktoré sa objavujú na uliciach a v domácnostiach. Dôvodom je dlhodobo teplé prostredie, ktoré hmyzu pomáha prežívať, rýchlejšie sa rozmnožovať a mutovať. Zmena klímy prospieva aj exotickým pavúkom na ďalších miestach v Európe.

hmyz-svaby-spanielsko
Foto: TASR/Ján Krošlák/Radovan Stoklasa
Na snímke vpravo je šváb Blaberus giganteus zo Strednej Ameriky. Na snímke vľavo sú dovolenkári na piesočnatej pláži v Palme na Malorke

Zmutované odolné šváby

„Zvýšenie teplôt v dôsledku klimatických zmien spôsobuje, že hmyz, ako sú ploštice alebo šváby, v tomto prípade exponenciálne zrýchľuje svoj životný cyklus,“ povedal generálny riaditeľ španielskej Národnej asociácie spoločností pre ochranu životného prostredia (ANECPLA) Jorge Galván pre denník Diario de Cádiz.

Šváby v posledných rokoch prechádzajú sériou náhodných genetických mutácií, ktoré ich robia odolnými voči biocídnym produktom. Boj proti tomuto hmyzu sa tak stáva čoraz ťažším.

Riziko, ktoré šváby predstavujú, tkvie najmä v šírení vírusov a baktérií. Toto je obzvlášť dôležitý problém v potravinárskom priemysle a v sektore pohostinstva, približuje ANECPLA.

Exotický hmyz

Teplé počasie a zmena klímy v Európe je lákadlom pre exotické a invazívne druhy hmyzu z Ázie a Afriky. Medzi nimi sú napríklad teplomilné pavúky, ázijský tigrovaný komár alebo ázijský sršeň, približuje portál iMeteo.

Pozrite si archívnu reportáž z marca 2024 o druhu ázijského sršňa, ktorý odborníci očakávajú aj na Slovensku:

V Británii už zdokumentovali 50 nepôvodných druhov, ktoré sa do krajiny dostali vďaka ľudskej činnosti. Ich šírenie podporuje aj globálne otepľovanie, ktoré sa ma na svedomí vyhovujúce podmienky pre migrujúci hmyz.

Medzi zdokumentované exotické pavúky v Európe patrí skákajúci pavúk, ktorého objavili v areáli Penrynskej univerzity v anglickom Cornwalle. Podľa odborníkov ide o druh, ktorý dorazil z Karibiku.

Ďalším pavúkom je Zoropsis spinimana, známy tiež ako falošný vlčí pavúk. Tomuto druhu sa darí najmä v domácnostiach po celom Londýne.

Mnohých Britov prekvapil pre svoju veľkosť a bolestivé bodnutia pavúk Segestria florentina, ktorému sa darí v Bristole.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok