Centrum Trenčína sa zmení. Radnica sa pustila do revitalizácie pešej zóny za milióny eur

11.6.2024 12:24

Centrum Trenčína čaká výrazná premena. Radnica sa pustila do revitalizácie pešej zóny za milióny eur. Námestie, v ktorom sa prepojí historická podoba s modernými prvkami bude reprezentovať európske hlavné mesto kultúry.

Centrum Trenčína obsadili ťažké mechanizmy. Rozbíjajú hrubé betóny. Podoba schátraného námestia zo 70. rokov nadobro zmizne.

Výkopové práce inžinierskych sietí sa dotknú aj historickej časti. Premena námestia sa tak nevyhne archeologickému prieskumu. Pamiatkari predpokladajú, že sa v miestach nachádzajú podzemné chodby, či vzácny barbakan – opevnenie, ktoré v 15. storočí chránilo trenčiansku mestskú bránu.

„Minimálne v tom priestore rezervácie na Sládkovičovej ulici je veľmi vysoký predpoklad archeologických nálezov,“ hovorí Lucia Pastierová z Krajského pamiatkového úradu Trenčín.

Práce neobmedzia fungovanie prevádzok

Naplánovali aj presun súsošia štúrovcov. Pamätník v nadživotnej veľkosti prenesú na nové dôstojné miesto pri okresnom úrade.

V pešej zóne vysadia viac ako 50 stromov, pribudnú okrasné kry a kvety. Pozdĺž Hviezdoslavovej ulice vznikne stromoradie.

Práce výrazne neobmedzia peších ani fungovanie prevádzok. Naplánovali si ich v menších úsekoch. Nové námestie si ľudia vychutnajú na jar o dva roky, kedy bude Trenčín mestom kultúry. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok