Konferencia v Berlíne odovzdáva odkaz Ukrajine. Krajiny sú odhodlané pomôcť jej v obnove, Slovensko zastupoval Kmec

11.6.2024 11:14 , Aktualizované: 12.6.2024 16:16

Rekonštrukcia, modernizácia a posilnenie ekonomickej stability Ukrajiny boli témami dvojdňovej konferencie, ktorú hostil Berlín. Na podujatí sa zišlo okolo dvetisíc zástupcov politiky, hospodárstva a medzinárodných organizácií zo 60-tich krajín sveta. Slovensko na konferencii zastúpil podpredseda vlády Peter Kmec.

Konferencia v Berlíne
Foto: Úrad vlády SR

"Najväčšou strategickou výhodou Ruska nad Ukrajinou je prevaha vo vzduchu," vyhlásil Volodymyr Zelenskyj na konferencii o obnove Ukrajiny.

Dodal, že ruské rakety a bomby sú nápomocné pri postupe pozemného vojska. "Odpoveďou je protivzdušná obrana," dodal.

Útoky na energetické zariadenia

Kapacity Ukrajiny v oblasti výroby energie sa podľa Zelenského od zimy v dôsledku ruských útokov na ukrajinské energetické zariadenia znížila na polovicu.

"Zničených bolo deväť gigawattov kapacity. Vrchol spotreby elektrickej energie minulú zimu bolo 18 gigawattov," spresnil.

Stanovisko Petra Kmeca

Slovensko na konferencii o obnove Ukrajiny prednieslo národné vyhlásenie, kde potvrdilo pevné odhodlanie podporovať Ukrajinu v jej obnove a európskej integrácii.

Ako ďalej naznačil podpredseda vlády Peter Kmec, "pomoc nebude len humanitárna a technická, ale aj ekonomická. Veríme, že spoluprácou môžeme vybudovať lepšiu budúcnosť pre obe krajiny".

Konferencia priniesla niekoľko kľúčových stretnutí, ktoré posilnili bilaterálne vzťahy Slovenska s ďalšími krajinami a otvorili nové možnosti pre medzinárodnú spoluprácu. Kmec sa stretol napríklad s tureckými a gruzínskymi predstaviteľmi štátov.

Pozrite si reportáž z dvojdňovej berlínskej konferencii o obnove Ukrajiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok