Nechcelo sa mi, mám to ďaleko, Matovič nás oklamal, znie z rómskych osád. Eurovoľby ich k urnám nepritiahli

10.6.2024 18:39

Minimálny záujem o hlasovanie v eurovoľbách bol najmä v oblastiach, kde žijú rómske komunity. Absolútne najnižšiu volebnú účasť zaznamenali v Lomničke v Staroľubovnianskom okrese. Voliť tam prišlo len jedno percento oprávnených voličov. Podobne nepriaznivé údaje však zaznamenali aj v iných obciach s osadami.

Ich dedina je bližšie ako Brusel

Keď sme v piatok v tejto základnej škole nakrúcali, ako sa tu pripravujú na sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu, vôbec sme netušili, že členovia komisie sa tu budú najmä v okrsku číslo 1 doslova nudiť. Spomedzi všetkých obyvateľov miestnej osady prišlo voliť len 23 občanov. 

V osade pritom žije viac ako 1200 oprávnených voličov. Počas parlamentných volieb prišla k volebnej schránke polovica z nich. V eurovoľbách volili sotva dve percentá. Obyvatelia osady netajili, že im tentoraz chýbala motivácia. “Lebo ja mám ďaleko voliť,” alebo “nechcelo sa mi,” hovorili obyvatelia osady vo Veľkej Lomnici.

Aj v Žehre prišlo v okrskoch miestnych osád voliť len 6 až 7 percent občanov. V komunálnych voľbách pritom čakali hodiny v obrovských radoch. Sociologička v tom vidí logiku. Brusel a Štrasburg sú oveľa ďalej ako Bratislava alebo obecný úrad v ich dedine.

“Prvým faktorom je volebná mobilizácia politikmi a politickými stranami priamo v rómskych komunitách a v rámci nej vysvetlenie praktických príkladov prínosu Európskej únie pre ich život,” povedala Gizela Brutovská.

Politici nikdy sľub nesplnili

Počas nakrúcania vo Veľkej Lomnici sme sa však stretli aj s veľkým sklamaním medzi voličmi. Celkom otvorene hovorili o tom, že to, čo im politici doteraz sľubovali, nikdy nesplnili. 

“Šak Matovič sľuboval, že nám dá. A nemáme. - Preto ste teraz neprišli voliť? - Ja už nechcem nikoho voliť,” povedal obyvateľ Veľkej Lomnice.

“Tí ľudia sa cítili podvedení. Hlavne z toho, že tá interpretácia, v úvodzovkách poviem, odmeny za voľby, oni to vnímali úplne inak. Oni si boli istí, že 500 eur po voľbách bude ich. Som sklamaný z toho, ako vo voľbách dokážu niektoré politické subjekty manipulovať voličskú základňu vo svoj prospech nie programom, ale falošnými heslami,“ povedal Peter Duda (nezávislý), starosta Veľkej Lomnice.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok