SLEDUJTE RADAR: Silné búrky neutíchajú, na Slovensku zaznamenali 30-tisíc bleskov. Nástrahou nebudú len povodne

10.6.2024 08:34 , Aktualizované: 10.6.2024 11:15

Na celom Slovensku treba naďalej počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa.

Výstraha platí pre väčšinu Slovenska do neskorých večerných hodín. V Bratislavskom a Trnavskom kraji platí výstraha o niečo kratšie.

Meteorológovia upozorňujú, že sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, krúpami a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu.

Počasie Foto: Slovenský hydrometeorologický ústav Meteorologické výstrahy

Nebezpečné povodne

Vydané sú aj hydrologické výstrahy pred povodňami. Prvý stupeň platí pre viaceré okresy na západe Slovenska, tiež na väčšine stredného Slovenska a na východe v okresoch Gelnica a Košice-okolie - Hornád.

Vysoký stav vody v Slovenskom raji

Všetky rokliny v Národnom parku (NP) Slovenský raj sú od pondelka uzavreté. Informovala o tom Správa NP na webovej stránke s tým, že obmedzenie platí až do odvolania. Dôvodom je vysoký stav vody a zaplavenie chodníkov.

Prielom Hornádu zatiaľ ostáva otvorený. Informácie o obmedzeniach bude správca turistickej infraštruktúry priebežne aktualizovať podľa situácie.

Zaznamenali najviac bleskov

Podľa portálu iMeteo.sk búrky priniesli v noci najviac bleskov od začiatku búrkovej sezóny.

„Blesky sa sústredili do južných regiónov Slovenska a priniesli desiatky tisíc bleskov, čo je najviac od začiatku roka. Toto sme tu ešte nemali. Za posledné hodiny udrelo takmer 30 000 bleskov,“ uvádza web.

Zásah hasičov

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali od nedeľného (9. 6.) večera do pondelkového rána príslušníci Hasičského a záchranného zboru spolu s členmi dobrovoľných hasičských zborov obcí Trnavského kraja zatiaľ 37-krát. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

"Zasahujúci hasiči odčerpávali vodu z priestorov rodinných a obytných domov či cestných komunikácií a odstraňovali popadané stromy," priblížila hovorkyňa.

Celkom zasahovalo deväť príslušníkov HaZZ a 113 členov dobrovoľných hasičov s 30 kusmi nasadenej hasičskej techniky.

Zásah hasičov Foto: Krajské riaditeľstvo HaZZ v Trnave Zásah hasičov

Juhozápad krajiny zažil supercelu

Intenzívne búrky, ktoré sa nedávno prehnali Komárnom, priniesli miestnym obyvateľom veľké škody.

Podľa portálu iMeteo.sk sa v oblasti vyskytla vysoká blesková aktivita, intenzívne zrážky, silný vietor a krupobitie.

Domáci hovoria o zničenom majetku, vyvracaných stĺpoch elektrického vedenia, a niekoľkocentimetrových krúpach.

Zosuv pôdy v obci Čavoj

Obec Čavoj v okrese Prievidza vyhlásila ešte v nedeľu (9. 6.) dopoludnia tretí stupeň povodňovej aktivity. Dlhotrvajúce a intenzívne zrážky tam spôsobili zosuv pôdy a následné odtrhnutie a zasypanie miestnej komunikácie.

Starostka Anna Gulášová v pondelok uviedla, že dážď v obci spôsobil škody na vodozádržných opatreniach a takmer na všetkých miestnych komunikáciách. Mnohé z nich sú miestami vymyté až do hĺbky 50 centimetrov, na iných miestach sú nánosy blata, štrku a kameňov. Pôda sa podľa nej zosunula na inú ako hlavnú prístupovú komunikáciu do obce.

Dážď v Čavoji neustáva ani v pondelok. "Obec už začala s odstraňovaním škôd, práce potrvajú pravdepodobne do konca týždňa. Platiť dovtedy bude i tretí stupeň povodňovej aktivity," dodala Gulášová.

Tornádo v Maďarsku

Podľa maďarského Idókép potvrdili v Maďarsku vznik tornáda. Podmienky sú aktuálne veľmi vhodné a vznik tornáda nie je príliš prekvapujúci z meteorologického hľadiska. 

V krajine ide v poradí o druhé tornádo, ktoré tento rok zosadlo na ich území.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok