Ukrajine sa podarilo zničiť najmodernejšie ruské lietadlo. K útoku došlo na základni v Astrachanskej oblasti

9.6.2024 13:17

Ukrajinskej armáde sa prvýkrát podarilo zasiahnuť a poškodiť najmodernejšie ruské lietadlo SU-57.

"Misia ukrajinských vzdušných síl zasiahla ruský veliteľský uzol v Belgorode. Aj keď stále prebieha hodnotenie škôd, je to potvrdené ako priamy zásah. Toto je prvá letecká munícia (použitá) proti cieľu v Rusku," uviedol ukrajinský zdroj.

Neznáma munícia a zbrane

Bezprostredne nebolo jasné, či to bola západná zbraň, ani aký typ munície bol použitý. Podľa nových pokynov schválených prezidentom Joeom Bidenom americkú muníciu na ruskej pôde možno použiť pri obrane mesta Charkov.

Aj niektorí ďalší západní spojenci nedávno ukrajinským ozbrojeným silám dovolili použiť nimi dodané zbrane aj na útoky proti vojenským cieľom v Rusku. Podľa ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva lorda Camerona je na Ukrajine, aby sa rozhodla, ako použije britské zbrane. Ide napríklad o riadené strely Storm Shadow, ktoré môžu odpaľovať aj ukrajinské lietadlá.

Zostrelenie lietadiel

Ruské ministerstvo obrany cez víkend uviedlo, že jeho sily zostrelili niekoľko ukrajinských bezpilotných lietadiel v Belgorodskej oblasti. Nebolo jasné, či išlo o súčasť rovnakého útoku. Ukrajina cez víkend podnikla aj niekoľko ďalších útokov bezpilotných lietadiel hlboko na ruskom území.

Ukrajina oznámila aj zásah ruskej výsadkovej lode triedy Ropucha. Ukrajinský vojenský zdroj uviedol, že v sobotu večer ukrajinské sily podnikli "koordinovaný úder" proti lodi, ktorá sa nedávno presunula do Azovského mora z Čierneho mora.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok