Dubéciho teší zvýšená účasť v eurovoľbách. Gašpar oceňuje víťazstvo národných síl: Vyslali sme jasný signál do Bruselu

9.6.2024 12:25

V relácii V politike diskutovali Tibor Gašpar (Smer-SD) a Martin Dubéci (PS). Témou boli voľby do Európskeho parlamentu, ale aj aktuálna politická situácia.

Vyššia účasť

Dubéciho teší zvýšená volebná účasť. „Zdá sa, že sa bavíme o 30 percentnej a vyššej účasti.“ Teší sa aj z toho, že do Bruselu vyšlú piatich až šesť poslancov. „Od prvého dňa budú zastupovať záujmy Európskej únie a Slovenska, budú tam mať silných spojencov a budú vedieť pracovať pre Slovensko od prvého dňa.“

Gašpar bude rešpektovať akékoľvek výsledky volieb. Dodal, že výsledok vníma pozitívne. Z pohľadu strany Smer-SD ide podľa neho o potvrdenie mandátu vlády, že je „suverénna politika Slovenska v EÚ je dôležitá a potrebná“.

Výsledok jasne hovorí, že na Slovensku zvíťazili národné a konzervatívne sily, dodal Gašpar. „Vyslali jasný signál do Bruselu, že politiky, ktoré sa tu diali v poslednom období, odmietame,“ tvrdí Gašpar. 

Blaha v europarlamente

Do parlamentu sa podľa neoficiálnych výsledkov dostane aj Ľuboš Blaha (Smer-SD). Ten pri jednom z prvých videí, keď nastúpil do parlamentu, zvesil vlajku EÚ, pripomenul moderátor. „Ale to nemôžete takto zjednodušene vykladať, že tým, že zvesil vlajku EÚ, prečo vlastne kandidoval do europarlamentu,“ dodal Gašpar s tým, že v projekt EÚ má za sebou nejaký vývoj.

Blaha podľa Gašpara jasne pomenúva to, s čím sú nespokojní v politikách europarlamentu. „On tam ide práve preto, aby presadzoval zmenu.“ Bývalý policajný prezident tiež pripustil, že Blaha občas používa expresívnejší jazyk na niektoré názory. „Verím, že bude jasne pomenovávať tie veci, ktoré sú proti záujmom Slovenska.“

Do Bruseli smeruje aj Kaliňák či Laššáková

Gašpar ocenil aj ostatných kandidátov, ktorí sa podľa neoficiálnych výsledkov dostali do europarlamentu. Podľa neho do Bruselu okrem Ľuboša Blahu smerujú Erik Kaliňák, Judita Laššáková, Monika Beňová aj Katarína Roth Neveďalová.

Dubéci si nie je istý, či kandidáti za Smer budú mať v europarlamente rešpekt. „Neviem, povedzte si to vy, či si myslíte, že toto sú diplomati,“ reaguje poslanec PS. Zároveň sa spytoval, v akej frakcii bude Smer zaradený. „Naši europoslanci budú zaradení vo veľkej, fungujúcej, liberálnej frakcii, ktorá je súčasťou najväčších rozhodnutí. Budú mať telefónne čísla na to, že ak sa niečo na Slovensku nebude dariť, tak to budú vedieť presadiť,“ uviedol Dubéci.

Uvoľnené posty

Ak sa výsledky potvrdia, tak by sa do europarlamentu dostali aj poslanci NR SR Erik Kaliňák a Ľuboš Blaha. Otázne je, či si mandát uplatnia. „Pokiaľ ja mám doteraz vedomosť, tak nikto nešiel do tejto kandidatúru spôsobom, že si ho neuplatní,“ hovorí Gašpar. Podľa Gašpara má strana dosť kvalitných ľudí na to, aby vedeli nahradiť poslancov v rámci vnútornej politiky.

Natíska sa aj otázka, kto sa stane predsedom NR SR. Koalícia sa ju bude snažiť vyriešiť ešte pred parlamentnými prázdninami. „Zastávam ten názor, že je možné prijať kompromis a zmenu vo vzťahu k tomu, že by post predsedu mohol zastávať pán Danko z SNS. Naopak, v Hlase si môžu opätovne žiadať upraviť koaličnú zmluvu v niektorých iných otázkach,“ povedal Gašpar. 

Celú časť relácie V poltike si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok