Európsky volebný maratón vrcholí. V posledný deň voliči hlasujú v 20 krajinách

9.6.2024 06:59

V Európskej únii vrcholia voľby do Európskeho parlamentu. Celkovo sa v nedeľu bude hlasovať vo 20 krajinách, v niektorých, napríklad v Bulharsku či v Maďarsku, sa volebné miestnosti otvorili už o 6.00 h.

Zvyšné členské štáty vrátane Slovenska už hlasovali. Druhý deň volieb prebieha v Taliansku, ktoré bude poslednou krajinou, kde sa volebné miestnosti uzavrú o 23.00 h. Až potom budú oznámené výsledky za celý európsky blok.

V nedeľu sa hlasuje v Belgicku, Bulharsku, Dánsku, Nemecku, Estónsku, Grécku, Španielsku, Francúzsku, Chorvátsku, na Cypre, v Litve, Luxembursku, Maďarsku, Rakúsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku, Fínsku a Švédsku.

Nárast krajnej pravice

V celej Únii sa bude bojovať o celkovo 720 poslaneckých kresiel a prieskumy predpovedajú nárast hlasov pre krajnú pravicu. Zloženie EP naznačí, akým smerom sa bude politika EÚ uberať v nasledujúcich piatich rokoch.

Viac ako tisícka novinárov

Viac ako 1 000 novinárov z viac ako 90 krajín je akreditovaných na sledovanie volieb priamo v budove Európskeho parlamentu v Bruseli. Takzvaný hemicycle, kde sa zvyčajne stretávajú poslanci Európskeho parlamentu, sa zmenil na obrovské tlačové centrum.

Po vyhlásení výsledkov by tu mali v noci vystúpiť niektorí z tzv. spitzenkandidátov, hlavných kandidátov, ktorí sa uchádzajú aj o post predsedu Európskej komisie. Účasť už prisľúbili súčasná predsedníčka EK Ursula von der Leyenová z frakcie ľudovcov EPP a Nicolas Schmit z frakcie socialistov a demokratov (S&D).

Kto bude šéfom komisie?

Európske voľby rozhodnú nielen o zložení Európskeho parlamentu, ale aj o tom, kto bude následne stáť na čele novej Európskej komisie. Uvidíme, či to bude Ursula von der Leyenová, ktorá obháji najvyšší post v EÚ, alebo ju nahradí niekto iný, napríklad bývalý taliansky premiér Mario Draghi, o ktorom sa v posledných dňoch viac hovorí, pričom médiá tvrdia, že má podporu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Budúci šéf exekutívy EÚ musí získať kvalifikovanú väčšinu premiérov a prezidentov EÚ, ako aj väčšinu v Európskom parlamente, čo je 361 hlasov.

O novom predsedovi EK by sa mohlo hlasovať na ustanovujúcom zasadnutí nového Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční od 16. do 19. júla v Štrasburgu. Ďalšia príležitosť bude potom po letných prázdninách, na septembrovom zasadnutí EP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok