Tohtoročné voľby sú považované za najdôležitejšie v histórii. Sálu EP zaplní vyše tisíc novinárov

8.6.2024 17:54

Špeciálne podujatie známe ako "Volebná noc", ktoré je pripravené na nedeľu večer v bruselskom sídle Európskeho parlamentu (EP) bude hostiť vyše 1000 novinárov.

Európsky parlament odsúhlasil rozpočet na rok 2023. Je zameraný na Ukrajinu, energetiku a obnovu
Foto: TASR/AP

Podujatie už niekoľko mesiacov pripravujú a organizujú zamestnancami europarlamentu. Veľká rokovacia sála EP sa na noc z nedele na pondelok premení na vyše desať hodín na obrovské mediálne centrum s predstaviteľmi stoviek médií z celého sveta, vrátane Slovenska.

Najdôležitejšie hlasovanie v histórii

Tohoročné hlasovanie, ktoré dotvorí budúcu podobu europarlamentu aj ostatných inštitúcií EÚ a rozhodne o budúcom smerovaní Únie, je vzhľadom na situáciu vo svete aj vo vnútri EÚ považované za najdôležitejšie v histórii.

Pasáž medzi budovami na treťom poschodí Európskeho parlamentu, pomenovaná po gréckom expremiérovi Konstantinosovi Karamanlisovi, bola už v sobotu olemovaná stojanmi pre kamery televíznych štábov. Akreditovaní novinári budú mať prístup do najmenej štyroch tlačových miestností, vrátane hlavnej rokovacej sály, ktorá je bežne vyhradená len europoslancom.

Brusel počas volebnej noci očakáva viac ako 1000 novinárov z vyše 90 krajín sveta. Približne 600 z nich je podľa informácií EP špeciálne akreditovaných práve na toto podujatie a zvyšných zhruba 400 patrí medzi stálych spravodajcov médií z Bruselu.

V hlavnej rokovacej sále bolo vytvorených vyše 65 pozícií pre televízne štáby a 700 pracovných miest.

Počet článkov o eurovoľbých stúpol

Za posledný rok sa v médiách objavilo viac ako 55-tisíc článkov o eurovoľbách, čo znamená šesťpercentné vyššie mediálne pokrytie v porovnaní s poslednými eurovoľbami v roku 2019.

Volebná noc bude podľa EP vyvrcholením niekoľkých mesiacov celoeurópskej kampane na podporu hlasovania. Do tej sa zapojilo najmenej 60-tisíc dobrovoľníkov, čo je dvojnásobok oproti roku 2019, ale aj viac ako 500 celoeurópskych organizácií a 30 spoločností na celom svete. Význam hlasovania v eurovoľbách zdôrazňovali aj mnohí speváci, módni návrhári či športovci.

V období od 6. do 9. júna má možnosť voliť svojich zástupcov do europarlamentu približne 360 miliónov Európanov žijúcich v 27 členských krajinách EÚ. Ich hlasovanie rozhodne o 720 poslancoch budúceho Európskeho parlamentu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok